НАЧАЛО » свят

Люксембург, Казахстан и Русия са лидери по достъпност на газ в Европа. България - 27-ма от 33 страни, Украйна е сред аутсайдерите

fb
3E news
fb
07-06-2021 10:06:22
fb

Люксембург, Казахстан и Русия са лидери в рейтинга на страните в Европа по достъпност до природен газ за населението. Сред аутсайдерите са Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, сочат данни от изследване на РИА Новости. 

Според изследването, през 2020 г. динамиката на цените на газа на европейския пазар е била неравномерна. 

„През първата половина на годината имаше безпрецедентен спад поради топлата зима и значителното запълване на газохранилищата, но през втората половина ситуацията се промени и цените започнаха да растат. Въпреки това средната годишна цена е била значително по-ниска от нивото от 2019 г.“, се казва в изследването. Така например, на холандската борса TTF средната цена за 2020 г. е спаднала в сравнение с 2019 г. с 28,9 % до 113 долара за 1000 куб м.

Както уточняват обаче експертите, достъпността на газа до крайният потребител се определя не само от цената, но и от нивото на доходите на гражданите. В изследването са посочени обемите газ, които потребителите от различните страни биха могли да придобият за средната си заплата.

Първо място в рейтинга заема Люксембург, където средностатистически жител може да придобие със средната си месечна заплата за месец 9,1 хил. м газ. „В тази страна цените на газа са относително ниски, а при това средната заплата е една от най-високите в Европа“, се казва в изследването. 

На второ място е Казахстан (7,5 хил. куб м), където заплатите са ниски, но и цените на газа са едни от най-ниските от всички страни, включени в  рейтинга. На трето място е

Русия, жителите, на която със средните си заплати могат да купят около 6,8 хил. куб м газ. 
Четвърто и пето място в рейтинга заемат Великобритания и Белгия. 

Аутсайдери

Най-малко природен газ могат да купят жителите на Украйна. „Със средната и заплата тук може да се купи малко повече от 1000 куб м, тоест почти девет пъти по-малко от водещата страна Люксембург. Цените на газа в Украйна не са най-високите според европейските стандарти, но страната има много ниско ниво на заплатите“, се уточнява в изследването. 

На второ и трето място се нареждат Молдова, Босна и Херцеговина, където може да се придобие по-малко от 1400 куб м газ за месец. 
Четвърто и пето място заемат Сърбия и Португалия.

Къде е България

България е към края на 33-те страни, включени в рейтинга по всички показатели взети заедно . 

По достъпност България се нарежда на 26-мо място като със средната залата жителите могат да си позволят 1834,1 куб м. Стойността на 1 куб м  е 32,4 рубли (при преизчисление в тази валута). Стойността на 1000 куб м за времето на изследването е  439,9 долара. 

Най-евтиният и най-скъпият газ

Експертите анализират също така и цените на синьото гориво преизчислено в рубли. Най-евтин е газа в Казахстан – 4,3 рубли за 1 куб м, а на второ място е Русия – 6,5 рубли за 1 куб м. 

На трето място е Беларус, където газа е по-скъп от Русия с 4,3 рубли. В първата петорка влизат също така Турция и Молдова. 
Най-скъп е газа в Швеция – 101,3 рубли за куб м.

Скъп е и газа в Нидерландия, Испания и Италия – над 80 рубли за 1 куб м. 

Говорейки за динамиката на цените на газа, следва да се отбележи, че в повечето страни от Европа, те са се понижили. Това се е случило в 24 държави. 

Най-значимо цените са спаднали в Литва (-27,2%), България (-23,3%) и Латвия (-20,2%). Повишаване на цените е отчетено в девет държави, от които най-значителното поскъпване се е случило в Украйна (повече от два пъти), Казахстан (+ 34,2%), Беларус (+ 14,5%). Повишаването на цените на газа в Русия възлиза на 3%, което не е по-високо от инфлацията.

Цените ще се повишат

Експертите предполагат, че през 2021 г. борсовите цени на газа ще нараснат. „Това се дължи на запазващата се ситуация на пазара. Студената зима и пролет изтощиха европейските хранилища, тяхното запълване към края на месец март е едва 30 %, а затоплянето започна доста по-късно от миналата година. Съответно този ръст на цените, който започна през миналата година, по-скоро ще продължи и през настоящата“, се казва в изследването. 

Експертите предполагат, че в Русия, където цените на газа се регулират от правителството, ръстът няма да надвишава 5%.
„Като се вземе предвид динамиката на заплатите, може да се приеме, че наличността на газ за руснаците ще остане поне на нивото от миналата година“, се казва в изследването.

Изследването е изготвено въз основа на данни от Централната банка, ОИСР, Евростат, статистически комисии и регулаторни органи на страните. Показателите за Украйна, Казахстан, Русия и Беларус са дадени към май 2021 г., за останалите държави - в края на 2020 г.

природен газ
достъпност до газ
цени на газа
рейтинг
По статията работи:

3E news