НАЧАЛО » свят

Цените на петрола ускориха ръст след публикуване на прогнозата на ОПЕК

fb
3E news
fb
10-06-2021 08:49:09
fb

Цените на петрола ускориха ръст, след като ОПЕК публикува прогнозата си за повишаване на търсенето през тази година.

Предвид запазването на прогнозата за запазване на търсенето на петрола през 2021 г. в обем от 5,98 млн. барела на ден, ОПЕК очаква, че през 2021 г. потреблението на петрола в света ще е от порядъка на 96,58 млн. барела на ден спрямо предишното очакване от 96,46 млн. барела на ден.

По-рано по време на търговията в четвъртък цените се понижиха предвид значителния ръст на резервите от нефтопродукти в САЩ.

Августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се повишават до 72,41 долара за барел – с 0,19 долара или с 0,26 %. След като Brent достигна 72,86 долара за барел по време на търговията в четвъртък изведнъж се срина до 71,04 долара за барел, но след това започна да възстановява позициите си.

Фючърсите за юли за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) нарастват до 70,13 долара за барел – с 0,17 долара или плюс 0,24 %. По-рано в рамките на търговията WTI скочи до 70,59 долара за барел, после спадна изведнъж до  68,77 долара за барел, а впоследствие започна да си връща позициите.

Анализаторите смятат, че дългосрочните перспективи за търсенето на нефт, както и преди се подкрепят от фундаменталните данни за възстановяването на световната икономика в резултат на засилването на ваксинацията срещу коронавируса. „Много смятат, че американските данни, показващи съществено увеличение на запасите от нефтопродукти са еднократно събитие, че други показатели показват подобряване на търсенето“, цитира агенция Bloomberg анализатори от UBS Group. Освен това пазарът остава „бичи“, отбелязва агенцията. Близката премия за фючърсите за Brent за следващия договор в четвъртък се покачи до максимума от края на април, надхвърляйки 0,5 долара за барел, което показва недостатъчно предлагане.

петрол
цени
пазари
По статията работи:

3E news