НАЧАЛО » свят

Цените на петрола скочиха рязко след данни за атака на два танкера в Оманския залив

fb
3E news
fb
13-06-2019 11:54:00
fb

Петролът, който започна със слабо поскъпване тази сутрин и след срив на цените ден по-рано в предобедните часове в четвъртък започна да се повишава, като в началото дори достигна до ръст от 4 % , но впоследствие се успокои.

Августовските фючърси за петрола сорт Brent на ICE Futures в Лондон първо се повишиха до 62,64 долара за барел, но по-късно цените се успокоиха и котировките в обедните часове са на ниво от 61,54 долара за барел, или плюс 2,55 %.

Стойността на фючърса за WTI на NYMEX скочи до 52,39 долара за барел, като впоследствие се понижи слабо до 52,34 долара за барел или плюс 2,29 %.

Според съобщение на агенция Bloomberg, позоваваща се на представители на пети флот на американските ВВС, танкер, превозващ метанол от Саудитска Арабия за Сингапур „според предположенията е бил повреден в резултат на атаки“.

„Корпусът на кораба е получил пробойна“, се казва в съобщението.

Тази новина, както и съобщението за нападения над петролни танкери в Персийския залив през миналия месец повишават опасенията за доставките на горива на световния пазар и са основната причина за ръст на котировките, смятат наблюдателите на пазара.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева