Цените на газа и емисиите с нов рекорд, не е изключено поскъпването да продължи

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1617
article picture alt description

Цените на природния газ и емисиите от СО2 отново държат рекорд, сочат данните. На този фон Международната агенция по енергетика предупреждава, че парниковите емисии, свързани с производството и потреблението на енергия отново ще нараснат през 2021 г. , доближавайки най-високата стойност отпреди кризата с COVID-19.

Газа поскъпва

Спотовата цена на газа в Европа нараства до максимума за 3 месеца на фона на рекордните цени на въглеродните емисии, студеното време, ръста на цените на LNG в Азия и слабата конкуренция от страна на производството на електроенергия от вятърни мощности.

Цената на газа във вторник на нидерландския хъб TTF нарасна до 267 долара за 1000 куб м, което е най-високото ниво от 25 януари. От началото на годината договорите за „ден напред“ на TTF са на ниво от порядъка на 234 долара за 1000 куб м.

По данни на ICE, цената на газа с доставка за месец май леко намалява до 20.60 евро за MWh от постигнатата преди това стойност от 20.95 евро за MWh. В този диапазон обаче се движат и юнските договори.

В същото време данните за запълване на европейските подземни газохранилища изостава или поне не тече с темпове, които да внесат успокоени сред потребителите. По данни на Gas Infrastructure Europe през зимния период нивото на запасите от синьо гориво в подземните газохранилища е спаднало до 29,71 процента от общия капацитет. Това е нивото, на което е завършило тегленето към датата 25 март. За този период потребеният в Европа природен газ от подземните газохранилища  е достигнал рекорд спрямо 2011 г. - 65,6 млрд. куб м.

Впоследствие от 26 март  подземните газохранилища в Европа се запълниха до 31,15 %, но на 6 април бе регистрирано ново теглене на синьо гориво, заради студеното време. Към 13 април в резултат на тегленето на синьо гориво нивото на газа в подземните газохранилища достигна 29,55 процента.  

По данни на Gas Infrastructure Europe за газов ден 18  април в подземните газохранилища на Европа запълването вече е започнало, но все още слабо и все пак расте от регистрирано на 19 април запълване с 0.01 % на общото ниво до 0.05 % на 20 април , или  от 322.5484 TWh до 323.0083 TWh.  От началото на отоплителния сезон от подземните газохранилища на Европа са изтеглени 66,4 млрд. куб м газ. Конкретно за България все още липсват данни (обновяване предстои) за запълване и в момента в подземното газохранилище в Чирен запълването на газохранилището е в обем от 0.6626 TWh или 10.57 %. Известно е, че в България старта на запълване обикновено стартира в периода май-юни. При настоящите цени на природния газ обаче е ясно отсега, че ще трябва да се търси най-подходящия момент и вариант за този процес.

Цени на СО2

На този фон няма как да не се отбележи и непрекъснатия ръст на цената на емисиите от СО2, а Международната агенция за енергетика предупреждава, че те тази тенденция ще продължи.

Цените на СО2 емисиите, които през миналата година се прогнозираха до 22 – 25 евро за тон в началото на годината са на път да скочат почти двойно. Към януари цената по договорите за декември се повиши до 31 евро за тон, в средата на февруари вече бе 38,65 евро за тон. Този възходящ ход продължи и през март, а скокът се усеща най-силно през април като при договорите за декември към днешна дата има лек спад -  от постигнати 44.95 евро за тон на 44.25 евро за тон.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща