НАЧАЛО » свят

Украйна представи пред Европейската комисия модела за отделяне на оператора на газотранспортната система

fb
3E news
fb
09-09-2019 08:54:00
fb

Украйна представи пред Европейската комисия в Брюксел моделът за отделяне на оператора на газотранспортната система, се казва в прессъобщение на министерство на енергетиката и въглищната промишленост на Украйна.

„Украинската страна представи новият съгласуван модел на отделяне на газотранспортната система и обсъди с представители на Европейската комисия стъпките, които Украйна планира да осъществи за своевременно завършване на анбандинга (разделяне на добивния от газотранспортния бизнес)“, съобщава пресслужбата.

Министър Алексей Оржел от своя страна съобщава, че той ще е начело на украинската делегация при тристранните консултации за газа.

„Уверени сме, че благодарение на медиацията на Европейската комисия ще бъде намерено конструктивно решение, което ще отговаря напълно на европейското законодателство. Ще водя украинската делегация, нашият екип вече се подготвя“, цитира пресслужбата министър Оржел.

По-рано вече бе съобщено, че новият етап от тристранните преговори на ниво Русия-Украйна-ЕК ще се проведе на 19 септември.

Действащият договор за транзит на руски газ за Украйна изтича в края на тази година. Вторият етап от преговорите се очаква след дни.

Вторият етап от тристранните консултации се проведе през месец януари в Брюксел. Конкретно споразумение тогава не бе постигнато, но Европейската комисия направи предложение за бъдещият договор: да е със срок от 10 години, а количествата да са привлекателни, включително и за инвеститорите, които ще бъдат поканени за модернизацията на газотранспортната система на страната. „Нафтогаз Украйна“ от своя страна заяви намерението си да предложи на „Газпром“ резервиране на капацитет за транзит средно от 60 млрд. куб м газ годишно за срок от 10 години.
Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак посочи пък като ключов момент разрешаването на съдебните газови спорове между страните. Председателят на „Газпром“ Алексей Милер призова украинската страна първо да се замисли за осигуряване на доставките, а после за печеленето на пари от транзита на газ през украинска територия.

Украйна на няколко пъти съобщи за вариант „Б“, в случай на прекратяване на газовите доставки и транзит от руска страна.

Становището, изразявано неведнъж от двамата лидери Ангела Меркел и Владимир Путин е за запазване на определен транзит на руски газ през Украйна.

Предстои да се разбере докъде ще стигнат по време на разговорите експертите и какво ще решат основните делегации на руската и украинската страни.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева