НАЧАЛО » свят

Украинската „Нафтогаз“ е подписала споразумение за покупка на 450 млн. куб м газ в началото на 2020 г.

fb
3E news
fb
17-09-2019 12:59:00
fb

Компанията „Нафтогаз Украйна“ е подписала споразумение с международен търговец за покупка на 450 млн. куб м газ през първото тримесечие на 2020 г. Това се казва в съобщение на компанията.

„НАК „Нафтогаз Украйна“ подписа споразумение с голям международен търговец за гарантирани физически доставки на около 450 млн. куб м газ през първото тримесечие на 2020 г.“, се казва в съобщението. Компанията доставчик обаче не се посочва.

„Благодарение на развитието на европейския пазар на газ и предвид рисковете за прекратяване на транзита на газ от Русия през зимата, ние днес договорирахме необходимите ни обеми с физическа доставка през първото тримесечие на следващата година“, се казва в съобщението.  Директорът на компанията по интегриране на газовия бизнес Андрей Фаворов заявява също така , че компанията е подготвена за отоплителния сезон.

„Извършихме качествена подготовка за отоплителния сезон, нагнетихме допълнителни количества газ в хранилищата, подготвихме системата за работа без транзит, договорирахме физически доставки на газ, независещи от действията на „Газпром“. Това ни дава възможност за увереност, че през тази зима в Украйна ще е топло, което не правят северните ни колеги“, се цитират в прессъобщението думите на Фаворов.

Уточнява се също така, че „Нафтогаз“ обсъжда още няколко предложения от европейски търговци за доставки на газ през новата година и ще се възползва от тях според търговска целесъобразност.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева