НАЧАЛО » свят

Турция ще продължи "решително" сондажите в Източното Средиземноморие

fb
3E news
fb
12-08-2019 10:46:00
fb

Турция ще продължи "решително" своите сондажи в Източното Средиземноморие, заяви турският вицепрезидент Фуад Октай в Истанбул в неделя, цитиран от кореспондента на БНР в Истанбул. Той отново повтори, че Анкара ще продължи да защитава собствените си и правата на кипърските турци. Октай уточни, че три турски сондажни кораба са в района, а четвърти пътува към морски участък край Кипър. 

Първият турски кораб за сеизмични проучвания "Барбарос Хайреддин паша" започна проучвания през април 2017 г., а сондажните кораби "Фатих" и "Явуз" бяха изпратени в оспорван между Кипър и Турция район тази година. 

Междувременно турският министър на отбраната Хулуси Акар предупреди, че никой не бива да тества турската сила и мощ. Той направи коментара си на борда на фрегатата, охраняваща сондажния кораб "Явуз" в Средиземно море. Акар пристигна на инспекция на турските войски в Северен Кипър и за разговори с местни представители в събота, придружаван от началника на турския Генерален щаб ген. Яшар Гюлер и командирите на трите рода войски. Хулуси Акар допълни, че Турция няма си затвори очите за "свършени факти" в Кипър, Източното Средиземноморие и Егейско море. 

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева