НАЧАЛО » свят

Тръмп: "Радикалните планове" за борба с климатичните промени не "правят света по-чист"

Американският президент обяви Парижкото споразумение за климата като неефикасно, несправедливо и много скъпо

fb
3E news
fb
09-07-2019 09:52:00
fb

Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път разкритикува Парижкото споразумение за климата, определяйки го като неефикасно, несправедливо и много скъпо, предават Франс прес и БТА.

В реч, посветена на водещата роля на САЩ по екологичните въпроси, произнесена в Белия дом, Тръмп заяви: "Ние искаме възможно най-чистия въздух, ние искаме възможно най-чистата вода и правим всичко, за да го постигнем".

Президентът разкритикува онова, което той нарича "война срещу американската енергия", водена от предшественика му, демократа Барак Обама. Той отхвърли "радикалните планове" за борба срещу климатичните промени, които, според него, не "правят света по-чист".

"Ние ще защитаваме околната среда, но ние ще защитаваме също и американския суверенитет, американския просперитет и американските работни места", подчерта Тръмп, а после формулира критиките си срещу Парижкото споразумение за климата, от което САЩ обявиха, че се изтеглят.

Като реакция на речта на Тръмп, бившият американски вицепрезидент Ал Гор, който е защитник на каузата на климата, написа в Туитър, че президентът "отказва да се изправи пред реалността". Той добави, че американските избиратели няма да се оставят да бъдат подведени от един президент, който се опитва да прикрие катастрофалните си постижения в областта на околната среда.

По статията работи:

Галина Александрова