НАЧАЛО » свят

Суверенният фонд на Норвегия (NBIM) направи първата си инвестиция от близо 1,4 млрд.евро във ВЕИ

fb
3E news
fb
07-04-2021 04:04:07
fb

Суверенният фонд на Норвегия Norges Bank Investment Management (NBIM) инвестира за пръв път в проект за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), купувайки дял от 50 % в морски вятърен парк в Нидерландия почти за 1,4 млрд. евро (1,6 млрд. долара), се казва в съобщение на фонда.

„NBIM подписа споразумение за придобиване на дял от 50 % в морския вятърен парк Borssele 1 & 2, разположен в Нидерландия. Споразумението беше подписано на 7 април, а затваряне на сделката се очаква през второто или третото тримесечие на 2021 година“, се казва в съобщението.

Сумата на сделката е 1,375 млрд. евро. Продавач на този дял е компанията Orsted A/S, която ще остане съсобственик в посочения вятърен парк и ще бъде негов оператор. Установената мощност на вятърния парк  Borssele 1 & 2 ще бъде 752 МВт. Производството на електроенергия от него ще е равно на годишното потребление на около един милион домакинства в Нидерландия.

„Радостни сме от първата си инвестиция в инфраструктура за възобновяема енергетика и сътрудничеството си с Orsted като лидер на пазара на морска вятърна енергетика.  Borssele 1 & 2 е висококачествен актив в морската вятърна енергетика и придобиването на дял в него отговаря на стратегията ни за създаване на портфейл от висококачествени активи с мощности за производство на вятърна и слънчева енергия“, се цитират в съобщението думите на директора по управление на активи на NBIM Mie Holstad.

Властите в Норвегия разрешиха през 2019 г. суверенния фонд на страната да инвестира в инфраструктура за възобновяеми източници на енергия.

Суверенният фонд на Норвегия или NBIM  е дин от най-големите инвестиционни фондове в света. Управлява от Държавния пенсионен фонд на страната и притежава книжа в компании като  Microsoft, Apple, Nestle SA, Alphabet, Amazon, Royal Dutch Shell, Novartis, Facebook.

Суверенeн фонд на Норвегия
Norges Bank Investment Management (NBIM)
Orsted
морския вятърен парк Borssele 1 & 2
ВЕИ
инвестиции
По статията работи:

3E news