НАЧАЛО » свят

САЩ предоставят временно освобождаване от мита за 400 китайски стоки

fb
3E news
fb
20-09-2019 12:00:00
fb

Съединените щати решиха да предоставят временно освобождаване от мита за 400 китайски стоки. Това съобщава телевизия CNBC, позовавайки се на три документа, които трябва да бъдат публикувани по-късно през деня от Службата на търговския представител на САЩ (USTR).
Продуктите, които ще бъдат изключени от 25 процентните мита, включват внасяни от Китай стоки като светлинни украси за коледни елхи, пластмасови сламки, филтри за кафе, каишки за кучета,  скейтбордове и може би - печатни платки за технологичната индустрия.
Всички те са част от китайските стоки на стойност 250 млрд. долара, за които САЩ въведе през миналата години митническо облагане от 25%.
Изключенията се правят в резултат на над 1100 искания, отправени от редица компании и организации в Съединените щати. Все още обаче не е ясно каква част от обмитяваните китайски стоки ще попаднат в изключенията.


Седмица по-рано китайското министерство на финансите също обяви, че ще освободи 16 американски продуктови линии от по-високите тарифи.  Впоследствие американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще забави повишаването на митата на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара с две седмици, или до 15-и октомври.


В същото време съветникът  от Белия дом Майкъл Пилсбъри в интервю за South China Morning Post , Хонконг коментира, че САЩ са готови да засилят натиска срещу Китай, ако Вашингтон и Пекин не сключат търговско споразумение в близко бъдеще. Както отбелязва той, към днешна дата въведените от САЩ мита не са големи.

„Дали президентът има възможности при ескалация на търговска война? Да, митата може да бъдат повишени. Сега те са на ниско ниво, но може да достигнат 50% или 100 %“, смята той, като допълва, че президента има редица варианти.

В четвъртък САЩ стартира подготовка на поредния етап от американско-китайските преговори. По време на двудневните консултации страните трябва да подготвят почвата за по-нататъшните преговори между представителите на двете страни на високо ниво, планирани за началото на октомври.

Ключови въпроси на преговорите, според наблюдатели, ще бъдат насочени към покупката от Китай на американски селскостопански стоки, намаляване на курса на китайската национална валута по отношение на щатския долар, а също така и спазването от страна на Пекин на правата на американските предприятия. Особено внимание ще бъде насочено към интелектуалната собственост и технологиите.

Всички тези решения идват на фона на стартиращите по-късно в петък преговори на ниво заместник между делегации на САЩ и Китай. В четвъртък 30-членна китайска делегация пристигна във Вашингтон за срещи с официални лица от Службата на търговския представител на САЩ.

търговска война
сащ
Китай
освобождаване от мита
По статията работи:

Маринела Арабаджиева