НАЧАЛО » свят

САЩ и Румъния се обявиха против „Северен поток 2“

fb
3E news
fb
21-08-2019 11:56:00
fb

Президентите на САЩ и Румъния Доналд Тръмп и Клаус Йоханис потвърдиха, че са против строителството на газопровода "Северен поток 2".

„САЩ и Румъния признават, че енергийната сигурност, това е националната сигурност. Подчертаваме противопоставянето си срещу „Северен поток 2“ и други проекти, които поставят нашите съюзници и партньори в енергийна зависимост от Русия“, се казва в съвместното изявление във връзка с посещението на държавния глава на Румъния във Вашингтон, публикувано във вторник на страницата на Белия дом.

В него се отбелязва, че „Румъния разполага с ресурси от природен газ, които потенциално могат да осигурят възможност за увеличаване на благосъстоянието на нашите страни, както и за повишаване на енергийната сигурност на Европа“.

В съвместното изявление се казва, че Съединените Щати и Румъния са се договорили да обсъдят въпроса за участието на САЩ в подобряването на инвестиционния климат в Румъния „в интерес на двете страни“.

Освен това се призовават съответните сектори в двете страни за по-тясно сътрудничество, за „оказване на подкрепа на осъществяването на целите на Румъния в областта на развитието на гражданската ядрена енергетика“, се казва още в разпространеното съвместно изявление.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева