Русия въвежда въглеродна единица за предприятията

Енергетика / Свят
3E news
1282
article picture alt description

Компаниите, фабриките и заводите, на които изхвърлят в атмосферата голям обем от парникови газове ще трябва да се отчитат колко въглероден двуокис и метан са се образували при производството на продукцията. Те ще получат право за осъществяване на т.нар. климатични проекти, предвиждащи определени преференции. Това може да избави руските износители на промишлени стоки от необходимостта да плащат въглеродни данъци, които се планира да бъдат въведени от Европейския съюз, смятат от руската Държавна Дума, която е приела на първо и второ четени Закон, съдържащ такива норми, се казва в парламентарното издание (Парламентская газета).

Ратифицирайки Парижкото споразумение, Русия пое ангажимент за намаляване на парниковите газове в атмосферата. През 2021 г., обръщайки се с послание към Федералното събрание, Владимир Путин отбеляза, че към изменението на климата трябва да се адаптират селското стопанство, индустрията, сградите, цялата инфраструктура, да се създаде сектор за преработка на въглеродните емисии, да се постигне намаляване на обемите им и в тази област да се въведе строг контрол и мониторинг. 

Проследяването на обемите от емисии и регулирането им ще става с помощта на новия закон. От 1 януари 2023 година, компаниите, в резултат на работата, на които в атмосферата попадат парникови газове, чиято маса е еквивалентна минимум на 150 хил. тона въглероден диоксид годишно трябва ежегодно да се отчита за обемът им. От 1 януари 2025 година летвата се понижава до 50 хил. тона и по-малко, тоест под регулиране ще попадат и по-малките производства. От правителството може да определят целеви показатели за намаляване на емисиите от парникови газове за секторите от икономиката и в подкрепа на усилията за борбата с вредните газове. 

Сред почти 200-те страни, подписали Парижкото споразумение, държавите, държавите с климатично законодателство може да се преброят на пръстите на двете ръце, са отбелязали от комитета по екология и околна среда на Държавната Дума. По думите на председателя на комитета като цяло Русия е една от напредналите страни в използването на нисковъглеродни източници на енергия. В това число значителна част от електроенергетиката – това е заради чистите атомна и хидроенергетика. 
„У нас в отделни региони се провеждат експерименти за въглеродна неутралност, а други държави си поставят такава цел за 40 години напред“, е казал депутат за изданието. 

Законът не само позволява на Русия последователно да поеме международни задължения, но също така и да защити интересите на руските индустриалци. Факт е, че в някои страни обявиха планове за събиране на плащания за въглероден отпечатък от чуждестранни предприятия, които ги снабдяват с продукти, т.е. за количеството парникови газове, отделяни по време на производството на стоки. Така че, според Министерството на природните ресурси, Европейският съюз ще взема от 50 евро на тон продукция, произведена с емисии. Може би по този начин Европа се опитва да стимулира своята индустрия и в същото време да дискриминира износителите от Русия. Според експерти местните производители може потенциално да губят няколко милиарда рубли годишно.

За да могат предприятията да намалят икономическите рискове, законът въвежда така наречените въглеродни единици. По закон въглеродната единица ще се дава за изпълнение на климатични проекти. Това е еквивалентно на един тон въглероден диоксид. Въглеродните единици ще бъдат записани в специален регистър и те могат да бъдат продавани, прехвърляни или пускани на пазара, за да се намали въглеродният отпечатък на продукцията, каза ръководителят на Министерството на икономическото развитие Максим Решетников на заседание на Комитета на Държавната дума по екология и опазване на околната среда през април, пише изданието.

Всяка организация, индивидуален предприемач или гражданин може да стартира климатичен проект. Но преди да се признае резултата от проекта като въглеродна единица,  първо ще се  проверява дали действително е било възможно да се намалят емисиите, или да се увеличи тяхното усвояване (поглъщане). Процедурата за такава проверка, както и основанията за държавна подкрепа за такива предприятия, ще бъдат установени от правителството.

Но за да се спасят индустриалците от прекомерни данъци върху износа, въглеродните кредити трябва да бъдат признати не само в страната, но и в международен план. Според Решетников тези въпроси се обсъждат със страните, участващи в Парижкото споразумение.

Законът беше допълнен от второто четене, уточнява изданието. Освен всичко друго, новите правила ще действат както на територията на Русия, така и на континенталния шелф, в изключителната икономическа зона на Руската федерация и в руския сектор на Каспийско море.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща