Путин и Меркел са изразили удовлетворение от скорошното завършване на „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
586
article picture alt description

Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на проведен в сряда разговор са изразили удовлетворение от приближаващото завършване на строителството на газопровода „Северен поток 2“. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Кремъл. 

„Лидерите са удовлетворени от приближаващото завършване на строителството на газопровода „Северен поток 2“. Президентът на Русия отбеляза последователната позиция на германската страна за осъществяването на проекта, който има изключително търговски характер и е насочен към засилване на енергийната сигурност на Германия и Европейския съюз“, се казва в съобщението. 

Меркел от своя страна е информирала руския лидер за обсъжданията на ситуацията около газопровода по време на неотдавнашните преговори с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон. „Владимир Путин направи съответните коментари“, отбелязват от пресслужбата.

Лидерите на Русия и Германия по време на телефонния разговор са засегнали и възможността за продължаване на споразумението между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ за транспортиране на газ през украинска територия и след 2024 година. Както уточняват от пресслужбата на Кремъл, възможността за продължаване на това споразумение е била засегната по време на телефонния разговор между Путин и Меркел като отделна тема. 

Според съобщението, Путин още веднъж е предал на Меркел съболезнования във връзка с безпрецедентните наводнения в западната част на Германия, довели до много жертви и силни разрушения. Канцлерът на Германия от своя страна е изразила надежда, че в най-скоро време руската страна ще се справи с горските пожари в Якутия. 

Разговорът, според пресслужбата на Кремъл уточнява, че разговорът е бил по инициатива на германската страна. 

По-рано в сряда заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд съобщи, че подготвеното от САЩ и Германия споразумение предвижда готовност от страна на Берлин да предприеме мерки в случай, че Русия използва доставката на енергоносители за оказване на натиск върху други страни или предприема агресивни действия срещу Украйна. 

„Друг аспект от това споразумение е подкрепа за продължаване на споразумението между Русия и Украйна за транзита. Както знаете, този срок на действие изтича през 2024 г. Ще се стремим, чрез използването на лостове да го продължим за 10 години“.

Каквато и да е заплаха по отношение на Русия е неприемлива, заявява от своя страна министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за руската агенция „Интерфакс“ в коментар на проекта за споразумение между САЩ и Германия по отношение на „Северен поток 2“. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща