НАЧАЛО » свят

Производителите на електромобили влизат в надпревара за залежите от никел

fb
3E news
fb
14-09-2021 05:18:05
fb
Източник: refractorymetal.org

Никелът отдавна намери своето приложение в производството на електрически автомобили. Развитието на тази индустрия пък значително повиши търсенето и потреблението му. Пред компаниите има два проблема – засега производството му се обвързва с отделяне на много въглеродни емисии, а центровете за добив са основно в Индонезия, под прекия контрол на Китай.

Търсенето на решение и алтернатива е изправило BHP, една от най-големите минни компании в света, и Wyloo Metals, автралийски гигант в производството на метали, в спор за придобиването на залежи от над милион тона никел в района на Онтарио. Залежите са собственост на Noront Resources, пише Financial times.

Търсенето на никел, който се използва в по-мощни батерии за електрически автомобили и ще бъде от ключово значение за по-големите превозни средства като електрически камиони, ще се увеличи 19 пъти до 2040 г. Това би се случило ако светът изпълни целите на Парижкото споразумение по климата, според Международната енергийна агенция, пише изданието, цитирано от Bloomberg TV България.

Повечето от доставките ще бъдат правени от Индонезия, пазар, които работи изключително на енергия от въглища, в който Китай все повече засилват своето влияние. Така, състезанието за нови ресурси се открива за компаниите в богатите страни.

Австралийската минна компания съобщи миналия месец, че е водила разговори да придобие един от основните производители на никел в страната - Western Areas. Същевременно компанията Rio Tinto застана зад проект за развитие на никелова мина в САЩ, под контрола на Talon Metals. Тези и други проекти в Щатите показват, че компаниите се насочват към търсене на залежи на ценния метал, които да са извън обхвата на Китай.

Зад това прозира геополитическото решение - да се намали риска и зависимостта от една държава. Опитът на BHP да купи Noront на 27-ми юли е част от плана на изпълнителния директор Майк Хенри да насочи компанията към „металите на бъдещето“, след като през миналия месец тя се раздели с петролните си активи.

Wyloo Metals вече притежава 24 % от Noront, се противопостави миналата седмица с оферта, която беше с 27% по-висока от офертата на BHP - 325 млн. канадски долара. „Както показахме от първия ден на този процес, Wyloo Metals се ангажира да работи бързо и съвместно за формализиране на обвързващо предложение в полза на акционерите на Noront“, каза Лука Джаковаци, ръководител на Wyloo.

Акциите в Noront поскъпнаха със 146% след предложението на BHP да плати по 0.80 канадски долара на акция. Алън Коутс, изпълнителен директор на Noront, интересът към мината се дължи на нейната устойчивост. Компанията планира да изхвърли отпадъците си „в депя“ под земята, а не зад язовир на сушата, а също така разчита на водна и ядрена енергия, а не на въглища.

„Онтарио е много привлекателна юрисдикция, тъй като електрическата мрежа не зависи по никакъв начин от въглерод, защото всички въглищни електроцентрали бяха изведени от експлоатация “, казва той. „Това дава конкурентно предимство“.

Производителите на автомобили да готови да платят по-скъпо за никел, произвеждан екологично и извън Индонезия, казват анализатори. От 2024 г. ЕС предлага в Европа да се продават само батерии, с т.нар „стикер“, които ще маркира какво количество въглерод е отделено при производството им. с декларация за въглероден отпечатък,. Това особено би затруднило доставките от Индонезия.

Tesla вече е сключила сделки за закупуване на никел от BHP в Австралия, Vale в Канада и консорциум, подкрепен от Trafigura в Нова Каледония. Корейската компания за батерии LG Chem е подписала договор миналия месец за закупуване на никел за шест години от Australian Mines, която разработва обект в Северен Куинсленд.

Администрацията на президента Джо Байдън също се стреми да развие базирана в Северна Америка верига за доставки на минерали като никел, каза Анри ван Ройен, изпълнителен директор на Talon Metals. В момента никелът, произведен в САЩ, се изпраща в Китай, за да влезе във веригата за доставка на батерии, добави той.

Западните минни компании обаче ще се затруднят да се конкурират с количеството никел, което идва от Индонезия, поне според Джим Ленън, анализатор в Macquarie. Той очаква до 2027 г. индонезийският никел да представлява около 60% от използвания в световната индустрия, което с повече от два пъти, спрямо нивата в момента.

Според Стивън Браун, консултант е експерт по никел, големи компании и производители на метали в Индонезия ориентират производството към по-зелени и екологични технологии. „Когато го направят, експлозивността на „зеленото“ производство“ ще изчезне.

никел
електромобили
ресурси
проблеми
По статията работи:

3E news