НАЧАЛО » свят

Правителството на Китай одобри строителството на универсален малък модулен реактор ACP100 на АЕЦ Чанцзян

fb
3E news
fb
09-06-2021 01:06:44

източник: CNNC

Националната комисия на Китай за развитие и реформи одобри строителството на демонстрационен малък модулен реактор (SMR) ACP100 на АЕЦ „Чанцзян“ (Changjiang) в провинция Хайнан. Универсалният реактор с вода под налягане (PWR) с мощност 125 МВт или т.нар. Linglong One, ще е в състояние да произвежда електроенергия, промишлена пара, да отоплява домове и да обезсолява морска вода.

China National Nuclear Power (CNNP), дъщерна компания на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) съобщи, че е получила одобрение на уведомлението си до Шанхайската фондова борса от 4 юни. В уведомлението се казва, че демонстрационният проект по технология за универсални малки модулни реактори ACP100 е на  CNNC Hainan Nuclear Power Company, стопроцентова дъщерна компания CNNP и използва технологията Linglong One, принадлежаща на контролиращия акционер от компанията CNNC. 

„Демонстрационният проект за малък реактор има голямо значение за насърчаване на безопасното развитие и независимите иновации в атомната енергетика“, заявяват от CNNP“.

В уведомлението не се съобщава кога се планира да започне строителството на демонстрационния реактор ACP100 на АЕЦ „Чанцзян“. Проектът на интегриран реактор АСР100, разработван от 2010 г. е бил завършен през 2014 г. Основни компоненти на първия контур на охлаждащата зона са инсталирани вътре в корпуса на реактори. През 2016 г. този дизайн стана първият малък модулен реактор минал през проверка на безопасността на МААЕ, информира специализираното онлайн издание world-nuclear-news.

АСР100 беше определен като „ключов проект“ в 12-ят петилетен план на Китай и разработен на основата големия реактор АСР1000. Конструкцията на реактора, съдържаща 57 ТВС и вградени парогенератори включва в себе си различни средства за пасивна безопасност и ще бъдат установени под земята. Китай през 2016 г. обяви също и за планове за строителството на демонстрационна плаваща АЕЦ на основата на варианта на ACP100S на базата на този дизайн на CNNC. 

Новият малък модулен реактор ACP100 ще бъде разположен в северозападната част на страната на действащата АЕЦ „Чанцзян“, според изявление на Министерство на околната среда на Китай от 2019 г. На площадката вече има два действащи реактора CNP600, а строителството на първия от два нови енергийни блока по китайската национална технология Hualong One започна там през март тази година. Големите енергийни блокове според очакванията ще бъдат пуснати в търговска експлоатация към края на 2026 г
 

малък модулен реактор
ACP100
Китай
CNNC
CNNP
технология . Linglong One
демонстрационен универсален SMR
По статията работи:

3E news