НАЧАЛО » свят

Петролът стартира със спад на цените

fb
3E news
fb
17-09-2019 09:04:00
fb

Цените на петрола в понеделник демонстрираха рекорден за последните години ръст. Според данните от търговията на 16 септември стойността на ноемврийския договор за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures се увеличи с 8,8 долара или с 14,6 % - до 69,02 долара за барел.

Октомврийският фючърс за WTI на нюйоркската борса NYMEX нарасна с 8,05 долара или с 14,7 % - до 62,90 долара за барел.

Тази сутрин цените на двата основни сорта петрол стартират с понижение.

Фючърсът за ноември за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures поевтинява с 0,66 долара или 0,96 % 0 до 68, 36 долара за барел.

Стойността на фючърса за октомври за сорт WTI на NYMEX намалява с 0,86 долара или с 1,37 % до 62,04 долара за барел.

През почивните дни дрон атакува петролни обекти в Саудитска Арабия, сред които петролният комплекс Абкайк и голямото находище Хурайс. В резултат бе спряно производство на петрол от порядъка на 5,7 млн. барела на ден, или половината от общото количество, добивано от страната или между 5-6 % от световния нефтодобив.

Държавната петролна компания на страната Saudi Aramco очаква частично възстановяване на добива през следващите дни. Възстановяването на работата на находището ще е по-трудно и ще отнеме по-дълго време. Очакването е това да се случи към края на годината.

Очаква се Saudi Aramco да отвори запасите си от нефт и нефтопродукти, както и да задейства възстановяване на добива от неактивни офшорни находища. В същото време експертите от Rystad Energy смятат, че страната разполага със запаси за осигуряване на експортните доставки само за 26 дни.

Анализаторите сякаш остават не така оптимистични.

Междувременно източници от Европейската комисия коментират, че няма риск по отношение на сигурността на снабдяването с нефт за страните от Европейския съюз, предвид ситуацията в Саудитска Арабия, предвид изискването за 90-дневните  запаси. Според данните всички страни от  ЕС притежават запаси от суров петрол или нефтопродукти, като те са от порядъка на близо 955 млн. барела, което е равно на 90 дневното потребление в ЕС.

Европейската комисия също така ще следи и за влиянието на събитията върху цената на нефта на световния пазар и поддържа връзка и с МАЕ.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева