Петролът стартира със слабо повишение на цените

Енергетика / Свят
3E news
281
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол продължават да се повишават и тази сутрин след скока с над 2 процента в понеделник след решението на ОПЕК+ да запази по-рано приетият план за увеличаване на добива на нефт, независимо от растящото търсене в условията на рязък подем на стойността на природния газ. 

Планът на ОПЕК+ предвижда увеличаване на производството на петрол през ноември с 400 хил.барела на ден. 

Стойността на декемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures достигат до 81,46 долара за барел, което е с 0,2 долара или с 0,25 % над цената при затваряне на предишната сесия. В понеделник договорите поскъпнаха с 1,98 долара или с 2,5 на сто – до 81,26 долара за барел, което е максимума спрямо 16 октомври 2018 година.

Цената на фючърсите за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) достигат до 77,71 долара за барел – повишение с 0,09 долара или с 0,12 % над стойността при затварянето на предишната сесия, което е и най-високата цена от затварянето на пазара на 11 ноември 2014 г., сочи статистиката, на която се позовават наблюдателите в сектора.

От своя страна от Saudi Aramco отбелязват, че скокът на цените на газа вече е довел до повишаване на търсенето на нефт с 500 хил. барела на ден, тъй като потребителите се пренасочват към превключване от твърде скъпия газ към по-евтиния петрол. През миналата седмица такива намерения бяха отчетени за Китай.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща