НАЧАЛО » свят

Петролът поскъпва и завършва седмицата с рекорден ръст от януари

fb
3E news
fb
20-09-2019 12:00:00
fb

Петролният пазар продължи в петък тенденцията към повишение и се готви да завърши седмицата с рекорден ръст от януари, поради опасенията от недостиг на горива.

Ноемврийският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures в ранния следобед поскъпна с 0,49 долара или с 0,76 % - до 64,89 долара за барел. Малко след 19 часа българско време цената се установи на ниво от 64,99 долара за барел или плюс 0,90 %.

Котировката на фючърса за петрола сорт WTI на NYMEX в ранния следобед се повишиха с 0,59 долара, или с 1,01 % - до 58,72 долара за барел. По-активно търгуваният ноемврийски договор нарасна с 0,54 долара  – до 58,73 долара за барел. След 19 часа българско време ноемврийският фючърс се котира при цена от 58,89 долара за барел или плюс 1,18 %.

От началото на седмицата Brent поскъпва със 7,7 5, а WTI – с 6,6 %.

Атаката с дронове и крилати ракети срещу обекти от петролната инфраструктура на Саудитска Арабия през тази седмица бе водеща за петролния пазар. В резултата на атаките добивът в страната намаля наполовина и все още няма яснота за сроковете, свързани с пълното  й възстановяване. Ръководството на държавната нефтогазова компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco обеща да изпълни всичките си задължения по експортните доставки, включително и с помощта на стратегическите си резерви. Експерти коментират, че все още е трудно да се оцени в по-дългосрочен план влиянието на атаките. Те отчитат, че в определена степен има някакво спокойствие, но и притесненията не са по-малко.

САЩ и Саудитска Арабия преди ден съобщиха, че имат доказателства за участие на Иран в атаките, но не се отрича, че има и доста въпроси, които предстои да бъдат изяснени.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп съобщи, че САЩ въвеждат санкции срещу Националната банка на Иран.

петрол
цени
пазари
По статията работи:

Маринела Арабаджиева