Песков коментира изявлението на САЩ и Германия за „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
446
article picture alt description

В американско-германското изявление за „Северен поток 2“ има елементи, които Кремъл приветства, но има и положения, с които не сме съгласни. Това е заявил прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков. „Внимателно проучихме текста на това съвместно изявление“, е казал той пред журналисти. „В текста със сигурност има неща, с които не може да не се съгласим и, които сме готови да приветстваме“, е казал още той, цитиран от руските агенции. 

В частност, прессекретарят на президента е обяснил, че от Кремъл не са съгласни с формулировката за необходимостта за „противодействие на руската агресия и вредните й действия, както в Украйна, така и в чужбина“. „Категорично не сме съгласни с тази формулировка. Никога не е имало агресия от Русия нито в Украйна, нито извън нейните граници. Русия не е и не участва в никакви вредни действия. Не можем по никакъв начин да одобрим използването на подобни формулировки“, е обяснил той. 

„В същото време, ако следваме текста на този документ, ние, разбира се, приветстваме желанието и готовността на Германия, в рамките на нормандския формат да положи по-активни усилия за съдействие на изпълнението на минските договорености (споразуменията от Минск)“, е продължил Песков. Според него „това е сигнал, който заслужава висока и положителна оценка“. 

Песков е заявил също така, че не съществува нито един прецедент за използването от  Русия на енергийния сектор като оръжие. Коментирайки американско-германското изявление за „Северен поток 2“, представителят на Кремъл е отбелязал, че в документа се говори за това, че Русия евентуално използва енергетиката като оръжие и инструмент за политически натиск. 

„Искам да напомня, че президентът на Русия многократно е казвал и е правил официални изявления, че Русия никога не е използвала енергийните ресурси като инструмент на политически натиск. Русия винаги е била и остава отговорен гарант за енергийната сигурност на европейския континент, или бих казал, дори в по-широк, глобален мащаб“, е отбелязал Песков. „Никой не може да посочи никакви прецеденти по това“, е добавил той. 

Още по темата:

Байдън: Спиране на строителството на „Северен поток 2“ е невъзможно
Сделката за „Северен поток 2“ може да стане ясна още днес

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща