ОПЕК подобрява прогнозата си за търсенето на петрол

Енергетика / Свят
3E news
557
article picture alt description

ОПЕК повишава прогнозата си за търсенето на петрол в света през 2021 г. с 0,1 млн. барела на ден до 6 млн. барела на ден и сега очакването е за ръст на световното търсене на ниво от 96,5 млн. барела на ден, се казва в месечния доклад на организацията.

„Прогнозата за ръст на търсенето през 2021 г. е преразгледана в посока повишение с 0,1 млн. барела на ден в сравнение с оценката от миналия месец. Очаква се, че световното търсене на петрол ще нарасне с 6 млн. барела на ден – до 96,5 млн. барела на ден“, се казва в доклада.
В прогнозата си през март организацията прогнозира ръст на търсенето с 5,9 млн. барела на ден, а през февруари – с 5,8 млн. барела на ден.

Подобряването на прогнозата за търсенето, според ОПЕК е свързано с по-интензивното оживление на икономиката от очакваното по-рано. Възстановяването на икономиката на първо място ще повлияе върху търсенето на нефт в страните от ОИСР през второто полугодие на тази година. Отпускането на ограниченията, свързани с COVID-19 и кампаниите, касаещи ваксинацията са другите фактори, влияещи върху търсенето.

ОПЕК коригира и оценката си за търсенето на петрол през 2020 г. и сега отчита глобален спад с 9,5 млн. барела на ден – до 90,5 млн. барела на ден.

Страните от картела през месец март са увеличили среднодневният добив на нефт с 0,2 млн. барела на ден – до 25,04 млн., като организацията отново е преизпълнила задълженията си по сделката ОПЕК+ с 24 процента.

„Според данните от вторични източници, общият добив на нефт в 13-те страни от ОПЕК средно е бил 25,04 млн. барела на ден през месец март 2021 г., което е с 0,2 млн. барела на ден повече в сравнение с предишния месец. Основно добивът се е увеличил в Иран, Ангола, Либия и Ирак, а е спаднал основно в Саудитска Арабия“, се казва в доклада.

Така например производството на нефт в Иран през март е нараснало със 137 хил. барела на ден до 2,304 млн. барела на ден.

Актуализираното споразумение на ОПЕК + стартира през месец май 2020 г. с намаляване на производството на петрол с 9,7 милиона барела на ден. Тогава условията бяха коригирани и към март 2021 г. ограничението бе за 7,05 милиона барела. Само 10 от 13 държави от ОПЕК участват в сделката - Иран, Венецуела и Либия са изключени от нея. База за всички е октомври 2018 г., но за Саудитска Арабия тя е 11 милиона барела. По този начин ОПЕК през март намали производството с 5,665 милиона барела на ден, изпълнявайки задълженията си по споразумението ОПЕК + със  124%, почти на нивото от февруари. Отново се припомня, че за постигането на тези резултати основната роля се пада на Саудитска Арабия, заради доброволните ограничения от февруари до началото на март.

ОПЕК запазва прогнозата си за намаляване на добива на петрол в САЩ през 2021 година със 70 хил. барела на ден.

Освен това понижава и прогнозата си за 2021 г. за производството на нефт и кондензат в Русия и очаква ръст до 10,6 млн. барела на ден.

Световният добив на петрол през месец март е нараснал с 1,22 млн. барела на ден до 93,23 млн. барела на ден, се казва в доклада на ОПЕК.

Прогнозата за 2021 г. за добива на нефт по отношение на страните извън организацията почти не е променена и очакването е за слаб ръст. Ключова роля за това ще имат Канада, САЩ, Норвегия, Бразилия Китай, Катар, Азербайджан, както и други европейски страни от ОИСР. Спад според прогнозата се очаква във Великобритания, Судан и Малайзия.

Общият обем на производството на петрол извън ОПЕК през 2020 г. е коригиран в посока нагоре с 42 хил. барела на ден. Според оценка на организацията, този показател е спаднал с 2,52 млн. барела на ден по отношение на 2019 г. и е бил 62,89 млн. барела на ден. Извън ОПЕК по-малко са започнали да произвеждат САЩ, Русия, Канада, Колумбия, Казахстан, Малайзия, Великобритания и Азербайджан, а повече – Норвегия, Бразилия, Китай и Гвиана.

Петролните запаси в ОИСР през февруари са надхвърлили нивото от 2015-2019 г. с 57 млн. барела на ден.   

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща