НОВАТЕК може да заложи дела си в Арктик СПГ 2

Енергетика / Свят
3E news
810
article picture alt description

Руската компания „НОВАТЕК“ може да заложи пакетът си от 60 %  в „Арктик СПГ  2“ в хода  на привличането на финансиране за реализацията на проекта за производство на втечнен природен газ (LNG) на база на Салмановското (Утреннее) находище на полуостров Гидан, се казва в материали за годишното събрание на акционерите на газовата компания, на която предстои да се одобри тази голяма сделка.

„В рамките на сключване на одобрени споразумение ПАО „НОВАТЕК“ ще заложи своя дял в уставния капитал в ООО „Арктик СПГ2“ в размер от 60 % от уставния капитал“, пише емитента до акционерите си.

Сред потенциалните кредитори на ООО „Арктик СПГ 2“ влизат (с вероятност – един, няколко или всички) Сбербанк, Газпромбанк, VEB.RF, Bank GPB International, Финансовата компания „Откритие“, експортно кредитни агенции и други лица.

Външното финансиране ще има "ограничен достъп" до „НОВАТЕК“. Привличането му ще позволи „да се намали тежестта върху обществото при осигуряване на финансиране за проекта“, както и „по-ниски ценови параметри на външното финансиране в евро в резултат на диверсифициран състав на кредиторите, включително участието на чуждестранни кредитори“, цитират от Интерфакс тази част от документа.

Проектът „Арктик СПГ“ на стойност 21,3 млрд. долара предвижда строителството на три линии за производство на втечнен природен газ с капацитет от 6,6 млн. тона годишно, всяка на основата на гравитационен тип. През февруари финансовият директор на „НОВАТЕК“ Марк Джетуей съобщи, че компанията разчита да завърши привличането на външно финансиране за „Арктик СПГ 2“ в размер от 11 млрд. долара към края на първото полугодие. По думите му, интерес към участие във финансирането са проявили руски, китайски, японски и европейски банки.

„НОВАТЕК“ държи 60 % от проекта. Total (SPB: TOT), китайските CNPC и CNOOC, а също Japan Arctic LNG B.V. (консорциум между Mitsui & Co и Японската национална корпорация за нефт, газ и метали JOGMEC) притежават по 10%.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща