НАЧАЛО » свят

Нафтогаз определя решението на кабинета за смяна на шефа на компанията като „правна манипулация“

fb
3E news
fb
29-04-2021 08:04:30
fb

Компанията Нафтогаз Украйна разкритикува начин по който е сменен досегашният шеф на компанията Андрей Коболев и назначаването на негово място на изпълняващият длъжността министър на енергетиката на Украйна Юрий Витренко.

В сряда на сайта на украинското правителство бе съобщено, че бившият шеф на Нафтогаз Андрий Коболев е бил освободен заради незадоволителна работа.  компанията, една от най-големите в Украйна, е регистрирала загуба от 19 милиарда гривни (678,6 милиона долара) през 2020 година. Според правителството, финансовият план на компанията е предвиждал печалба от 11,5 млрд. гривни (около 410 млн. долара).

Коболев написа в профила си във Фейсбук, че няма да коментира информацията за уволнението си, за което акто твърди е разбрал от новините.

Компанията съобщи тази седмица, че загубите през 2020 година са отражение на по-слабото търсене, по-ниските цени на газа и обезпечаването на лоши дългове.

На интернет страницата на Нафтогаз на 28 април бе публикувано съобщение, в което се заявява, че решението на кабинета на министрите на Украйна е правна манипулация. В съобщението се критикува методът, използван от правителството на страната за уволнението на Коболев и назначаването на негово място на Витренко. Твърди се, че Нафтогаз е единствената държавна компания, която все още има силен резерв на ликвидност.

Отбелязва се също така, че решението на правителството е "ясен сигнал за инвеститорите в ценни книжа на украинските емитенти: условията на работа на държавните предприятия в Украйна са непредсказуеми и могат да бъдат променяни в зависимост от политическата целесъобразност".

Още по темата: „Нафтогаз Украйна“ отчита рекордна загуба

Нафтогаз Украйна
природен газ
финансов отчет
загуби
По статията работи:

3E news