МАЕ: Светът трябва да се откаже от нови петролни и газови проекти, за да ограничи глобалното затопляне

Енергетика / Свят
3E news
702
article picture alt description

Светът трябва да се откаже и то сега от всякакви нови петролни или газови проекти извън вече одобрените. Това трябва да стане, ако искаме до 2050-а да постигнем въглеродна неутралност и да имаме шанс да ограничи затоплянето на климата до 1,6 градуса по Целзий. Това заяви днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от АФП.

Сред мерките, които трябва да се вземат, е също и спирането на продажбите на нови коли с двигатели с вътрешно горене до 2035-а, сочат разчетите на МАЕ. Днес агенцията публикува пътен лист за постигането на въглеродна неутралност. Това става шест месеца преди срещата на ООН, посветена на климатичните промени, предаде БТА.

Пътят е тесен, но проходим и обещава огромни ползи и за заетостта, и за икономическия растеж, твърдят експертите на МАЕ.

Това налага почти пълна промяна на енергийния пейзаж с по-голямо свиване на търсенето на изкопаеми енергийни източници и мащабно увеличаване на възобновяемите източници.

Извън вече започнатите през 2021 година проекти нашата траектория не предвижда нито едно одобрение на проект за разработване на петролни или газови находища, отбелязва МАЕ.

"Бързият спад на търсенето на петрол и природен газ означава, че няма наложително разработване, и че нито едно ново газово и петролно находище не е необходимо, освен вече одобрените", посочва още МАЕ.

Продажбите на нови коли с двигатели, задвижвани от гориво, трябва да спрат до 2035-а. Енергийната ефективност трябва да нараства с 4 на сто годишно още от следващото десетилетие, а това означава три пъти над сегашния темп.

"Мащабът и бързината на изискваните усилия за постигането на тази изключително важна и прекрасна цел - нашия най-добър начин да отговорим на климатичните проблеми и да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий - вероятно е най-голямото предизвикателство, на което човечеството някога е трябвало да отговори", подчертава изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, цитиран от АФП.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща