НАЧАЛО » свят

Компанията McPhy Energy SA ще строи завод за електролизатори във Франция

fb
3E news
fb
23-05-2021 11:05:35
fb

Френската компания  McPhy Energy SA, специализирана в производството на водород с нулев въглероден отпечатък производител на алкални електролизатори с високо налягане и водородни зарядни станции съобщава, че е избрала Белфорт и североизточната част на Франция за потенциално място за строителство на гигафабрика за електролизатори. 

Бъдещото предприятие, което трябва да започне работа през 2024 г. ще произвежда 1 Гвт електролизатори годишно. Към настоящия момент McPhy притежава производствена мощност в Италия за 300 МВт. 

Компанията ще вземе окончателното инвестиционно решение в края на настоящата 2021 г. Дотогава McPhy трябва да завърши предварителното проучване, да получи необходимите административни разрешения и да организира финансирането, включително и поисканата от Европейския съюз помощ в рамките на подкрепата на „проекти от особен интерес за ЕС (IPCEI).

Строителството на новия завод ще се нуждае от инвестиции от 30-40 млн. евро. Компанията очаква, че създаването на завода ще доведе до създаването на 500 работни места, от които около 400 във Франция и 100 в Германия и Италия. Допълнително също  така и няколкостотин косвени работни места. 
Коментирайки намерението на McPhy, министърът на икономиката на Франция Bruno Le Maire заявява, че бъдещият завод е „една от първите гигафабрики в рамките на новата Национална водородна стратегия.

Както е известно, Националната водородна стратегия на Франция е една от най-амбициозните в Европа и предвижда изграждане на 6,5 ГВт електролизатори до 2030 г. Това е с 5 ГВт повече от предвидените в националните документ по тази тема на Германия.

Френската стратегия залага на необходимостта от изграждането именно на френски електролизатори, което е пример за създаването на нова енергийна инфраструктура. Един гигават електролизатори годишно е много голям обем. 

електролизатори
завод за електролизатори
френската компания McPhy Energy SA
Франция
По статията работи:

3E news