Комисията по енергетика в ЕП подкрепя използването на нискоемисионен водород, но депутатите останаха неми за ядрената енергия

Енергетика / Свят
Георги Велев
1059
article picture alt description

Комисията по промишленост и енергетика на Европейския парламент прие резолюция в подкрепа на водорода, произведен от „нисковъглеродни“ енергийни източници, включително изкопаеми газове с въглероден поток. В резолюцията дори за кратко се споменава ядрената енергия като потенциален енергиен източник. Проекторезолюцията на Парламента относно водородната стратегия на Европейската комисия, внесена през юли 2020 г., насърчава използването на нисковъглероден водород в краткосрочен и средносрочен план като начин за развитие на пазара, припомня Euractiv.

ЕС се нуждае „да развие устойчива водородна икономика, която има за цел да направи чистия водород конкурентен възможно най-скоро“, се посочва в проекторезолюцията, приета с 46 гласа „за“, 25 „против“ и 5 „въздържали се“. Развитието на възобновяеми водород трябва да бъде насърчавано по пътя си в следващите десет до петнадесет години, каза Йенс Гайер, германски евродепутат от социалистите и демократите (S&D), който е автор на проекторезолюцията.

„Колко дълго се използва още синия водород, наистина не мога да кажа, защото не съм пророк. От много обстоятелства зависи, можем да повлияем политически само до известна степен “, каза той пред европейското издание. Така нареченият „син“ водород се получава чрез улавяне на изпуснатия CO2 при употребата на природния газ и съхраняването на емисиите под земята.

Според водородната стратегия на Европейската комисия това се счита за „нисковъглероден“ начин за производство на водород, заедно с „водород на базата на електричество“, когато източниците на енергия са нисковъглеродни. Проектът за резолюция ще бъде предаден на Европейския парламент за пленарно гласуване през април.

В Парламента дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) също подкрепя създаването на пазар за водород, използвайки енергийни източници с „ниски въглеродни емисии“.„Зелените и левицата не вярват, че нисковъглеродният водород трябва да бъде включен в стратегията за водорода, а че въвеждането ѝ трябва да се фокусира изключително върху възобновяемия водород“, каза Анжелика Ниблер, говорител на ЕНП за стратегията за водорода. „Категорично се противопоставяме на това. Смятаме, че за да развием пазар на водород, ни е необходим нисковъглеродният водород като свързваща технология “, каза тя.

WWF и климатичният мозъчен тръст Sandbag предупредиха, че докладът е „натоварен с рискове“, тъй като прави нисковъглеродния водород допустим за публично финансиране и политическа подкрепа. „Европейският парламент имаше възможност да представи визия за ефективното, стратегическо развитие на водорода, но те го пропиляха“, каза Имке Любеке, ръководител на климата и енергетиката в Службата за европейска политика на WWF.

„Регресивните теми на дискусията в Парламента отразяват тревожната тенденция за насърчаване на водорода във всякакви форми, за всички употреби, без да се разглеждат какви други по-ефективни варианти съществуват и дали дадено приложение на водорода има смисъл в по-широкия контекст на декарбонизацията на енергийната система,“ - каза Адриен Асос от Sandbag.

Все пак еколозите се радваха да видят, че евродепутатите изразяват предпазливост относно смесването на водорода с изкопаемия газ в тръбопроводите, въпреки силното лобиране от страна на индустрията.

Ядрената енергетика се отбягва като тема

Докладът насърчава технологичния неутралитет, което означава, че той не популяризира нито една технология, а позволява на пазара да реши вместо това, Ниблер каза пред изданието. Докладът обаче престава да споменава ядрената енергия като нисковъглероден енергиен източник, като същевременно цитира улавянето, утилизацията и съхранението на въглерод (CCUS), въпреки че и двете се считат за нисковъглеродни. Ядрената енергия също не се споменава в текст за водород, гласуван в комисията по околна среда на Парламента през януари, а причината е политическата чувствителност на темата.

В този случай формулировката е избрана, тъй като страните от ЕС имат суверенитет над своя енергиен микс, припомни Гайер. Компромисно изменение „подчертава ролята, която е безопасна за околната среда“, CCUS може да играе за постигане на „зелена сделка“ и намаляване на емисиите на парникови газове, добавяйки обаче, че „стратегията на ЕС за беземисионна икономика трябва да даде приоритет на директното намаляване на емисиите и действията за поддържане и засилване на естествените уловители на ЕС и резервоари  за въглероден диоксид”.

CCUS все още не се предлага като промишлена технология. Според доклада за глобалното състояние на CCS за 2019 г. в света функционират само 19 съоръжения за CCUS, улавящи общо 40 милиона тона CO2 всяка година.

Но Международната енергийна агенция предполага, че „CCUS може да подкрепи бързото развитие на производството на нисковъглероден водород, за да отговори на настоящото и бъдещото търсене на нови приложения в транспорта, промишлеността и сградите“.

„Смятаме, че трябва да разширим тази технология - улавяне и съхранение на въглерод (CCS) и улавяне и използване на въглерод (CCU), особено за индустриални приложения - така че искахме да имаме положителна формулировка“, каза Ниблер. „Ако погледнете компромиса, който открихме за CCS и CCU, това показва, че виждаме огромния потенциал във въвеждането на тази технология и развитието ѝ “, добави тя.

Докладът също така призовава за правна класификация на различните видове водород, която Комисията се очаква да изложи при третото преразглеждане на директивата за възобновяема енергия през юни, и спешната необходимост от стандартите на ЕС за преодоляване на регулаторните бариери.

Очаква се той да влезе за разглеждане в пленарна зала през април.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща