НАЧАЛО » свят

Италианският премиер Джузепе Конте подава оставка

Обвини председателя на партия Лига Матео Салвини в безотговорно разбиване на управляващата коалиция

fb
3E news
fb
20-08-2019 06:42:00
fb

Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви днес, че подава оставка, както и края на популисткото правителство, като обвини председателя на партия Лига Матео Салвини в безотговорно разбиване на управляващата коалиция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В реч пред Сената Конте разкритикува вътрешния министър за това, че е "преследвал собствените си интереси и тези на партията си", в опит да се възползва от резултатите в допитвания, които му дават предостатъчно мнозинство, след рекордно доброто представяне на изборите за Европейски парламент, където Лигата получи 34 процента.

Конте обвини ръководителя на Лигата, че иска да осребри растящата си популярност в допитванията и да предизвика предсрочни избори, излагайки на риск планираните реформи.

"Салвини показа, че следва собствените и интереси и тези на партията си", каза Конте пред препълнения Сенат, застанал до Салвини, който седеше с каменно лице.

"Неговите решения представляват сериозни рискове за страната", каза Конте.

Конте каза още, че работата на неговия кабинет "свършва тук", заради разрива с вицепремиера и крайнодесен лидер Салвини, предаде ДПА.

"Продължаващата криза неминуемо подкопава работата на правителството, която свършва тук", изтъкна Конте.

"Вотът на гражданите е същността на демокрацията, но да искаме от тях да гласуват всяка година е безотговорно", каза Конте. "Страната спешно се нуждае от мерки за насърчаване на икономическия растеж и инвестициите".

"Прекъсвам тук този опит за управление. Възнамерявам да завърша това предаване по институционно съгласуван начин. Ще се видя с президента на републиката, за да му връча оставката си", заяви Конте.

"Уважаеми г-н вътрешен министър, чух, че искате "пълни правомощия" и призовавате привържениците си да излязат на улицата, за да ви подкрепят; това отношение ме тревожи", добави Конте. "Не се нуждаем от пълни правомощия, а от лидери, които имат респект към институциите", каза премиерът.

Дошъл на власт след фашистки поход към Рим, диктаторът Бенито Мусолини получава през 1922 г. "пълни правомощия" да управлява както пожелае Италия, припомня АФП.

По статията работи:

Галина Александрова