НАЧАЛО » свят

Започна бетонирането на стените на контура на Втори енергоблок на Курската АЕЦ 2 с ВВЕР-ТОИ

fb
3E news
fb
13-08-2019 08:41:00
fb

На ядрения остров на Курската АЕЦ 2 се полага бетонът в конструкциите на стените на реакторното здание. Специалистите започнаха работа по тези дейности на централата, която се изгражда по проект с ВВЕР-ТОИ, един месец по-рано от планираното, предаде http://www.atomic-energy.ru/.
„Опитът, получен от Първи енергоблок, ни помогна да спестим време. За нас той е шаблон за правилните решения. Успяхме да оптимизиране процесите, да отстраним всички неточности. В крайна сметка приключихме бетонирането на фундаментната плоча две седмици по-рано“, заяви главният инженер на Курската АЕЦ 2 Алексей Волнов.

Стените на контура са опора за целия енергоблок. При изграждането им са приложени нови проектни решения, които осигуряват безопасната работа на бъдещите енергоблокове.

В конструкцията ще бъде положен повече от 1400 кубически метра бетон, като дейностите ще приключат през октомври.
Първи и Втори енергоблок на Курската АЕЦ 2 от поколение „три плюс“ с ВВЕР-ТОИ са пилотен проект на базата на техническите решения на проекта за АЕЦ с ВВЕР-1200. В сравнение с енергоблоковете от предишното поколение – ВВЕР-1000, те са с мощност до 1255 мегавата. Срокът на експлоатация на основното оборудване е увеличен два пъти. Проектът за ВВЕР-ТОИ предполага съществено намаляване на стойността на изграждане, на сроковете и експлоатационните разходи.

По статията работи:

Георги Велев