Европа започва юли с рекордни цени на природния газ и CO2

Енергетика / Свят
3E news
3617
article picture alt description

Спотовата цена на газа в Европа стартира първия ден на месец юли с нов ценови рекорд. На най-търгувания газов хъб TTF в Нидерландия цената на синьото гориво с ден за доставка 1 юли скочи до 431 долара за 1000 куб м. За последния месец цената на газа е нараснала с 31 %, а от началото на годината – с цели 80 %. 
Фючърсите на TTF за август на ICE скочиха с 4, 835 % - до 34,845 евро за MWh.

От началото на годината договорът „ден напред“ на TTF е средно около 271 долара за 1000 куб м. 

Експертите обясняват този ръст от една страна с излизането в планов ремонт на руските газопроводи „Северен поток“ и „Ямал Европа“ и отказа на „Газпром“ да резервира допълнителни транзитни обеми през Украйна. От друга – с растящите цени на втечнения природен газ (LNG) в Азия. Преди ден стойността на по-близкия августовски фючърс на индекса на LNG в Азия Platts JKM се увеличи до 463 долара за 1000 куб м. Увеличението от началото на месеца е 22 %. Това означава, че производителите ще предпочетат азиатския, вместо европейския пазар и е видно от данните на газовите платформи – спад на LNG на терминалите в Европа през юни спрямо месец май с 20 процента.

Всичко това се случва на фона на недостатъчно запълнените газохранилища в Европа, които към 29 юни по данни на GIE остават запълнени до 47.20 % или 525.5210 TWh, но с намаляваща до 20 % тенденция за запълване. Това е с 15,13 на сто по-малко спрямо последните пет години. Ситуацията по същото време миналата година бе различна, тъй като тогава Европа разчиташе на тегленето на природен газ от пълните по това време газохранилища, обясняват експерти. 

Цената на емисиите

Цената на въглеродните емисии по договора за декември тази година ( СО2 (Carbon Emission Allowances (EUA) на ICE се върна към нивото от над 55 евро за тон.

Постигнатата цена стартира първия ден на месец юли с постигната цена от 56.68 евро за тон.  

Предишният рекорд от 56.35 евро за тон бе регистриран в средата на месец май. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща