НАЧАЛО » свят

До 2024 г. Русия ше превози 80 млн. тона товари по Северния морски път

fb
3E news
fb
12-04-2019 10:30:00
fb

Руската корпорация „Росатом“ ще подготви триетапен план за развитие на инфраструктурата на Северния морски път до 2030 г. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник генералният директор на „Росатом“ Вячеслав Рукша.

„Първият етап е известен – до 2024 г. по указа на президента трябва да достигнем обем на превозваните товари от 80 милиона тона. Това ще бъде основно през западното направление на Северния морски път. След това, от 2024 г. до 2030 г. очакваме да бъде построен най-мощният руски атомен ледоразбивач „Лидер“, заяви Рукша.

„Лидер“ ще даде възможност за целогодишно транспортиране на товари с въглеводороди от Русия за пазарите на Азиатско-Тихоокеанския регион.

От 2024 г. до 2030 г. е вторият етап, който предвижда разширена навигация. През третия етап се планира арктически маршрут за транспортиране на суров петрол.

Северният морски път е най-краткият маршрут между европейската част на Русия и Далечния Изток. До началото на XX век се нарича Североизточен проход. Минава през моретата на Северния ледовит океан и Берингово море. Дължината на Северния морски път от пролива Карски Врата до залива Провидения е 5600 км.

 

 

Росатом
Северен морски път
атомният ледоразбивач Лидер
По статията работи:

Маринела Арабаджиева