Гърция ще изгради слънчеви електроцентрали за доставки на безплатен ток за бедните домакинства

Енергетика / Свят
Георги Велев
839
article picture alt description

Правителството в Атина отпусна 100 милиона евро субсидии за изграждането на фотоволтаични съоръжения, които ще бъдат използвани за задоволяване на енергийните нужди на хората в нужда. Министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас заяви, че ще бъдат отпуснати средства за общините и регионите за инсталиране на слънчеви централи с обща мощност 120 MW, които ще се използват само за семейства с ниски доходи.

В интервю пред в. „Катимерини“, той обясни, че 30 000 домакинства в Гърция ще се възползват от програмата за доставка на безплатно електричество. Средствата ще дойдат от Националния план за възстановяване и устойчивост Гърция 2.0, отбеляза Скрекас. Правителството е отпуснало за целта 100 милиона евро, добави той и подчерта, че Гърция ще подкрепи енергийни общности, които имат ползи за нуждаещите се.

Енергийните общности са важни за целта си, а не само за насърчаване на капиталоемки инвестиции, подчерта Скрекас. Запитан за възможността да помогне на енергийните общности да инсталират вятърни електроцентрали, той каза, че такива съоръжения изискват големи инвестиции и че енергийните общности едва ли ще получат достъп до необходимото финансиране.

Запитан за възможността да помогне на енергийните общности да инсталират вятърни електроцентрали, той каза, че такива съоръжения изискват големи инвестиции и че енергийните общности едва ли ще получат достъп до необходимото финансиране.

Община Волос в Тесалия разкри плановете си през октомври, че ще инсталира две слънчеви електроцентрали на стойност до 30 милиона евро за снабдяване на обществени сгради с електричество и разпределяне на излишните приходи към домакинствата с най-ниски доходи.

Други общини създават енергийни общности с участието на местни публични институции с намерението да изградят фотоволтаични системи, които да отговарят на техните енергийни нужди. Всъшщност енергийните общности на други места в Европа се наричат още енергийни кооперативи.

Скрекас каза още, че 40 милиона евро от фонда за възстановяване ще бъдат използвани за субсидиране на подмяната на 2000 таксита с електрически превозни средства и че собствениците им ще получат по 22 500 евро.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща