НАЧАЛО » свят

В Литва е пристигнала голяма партида руски LNG

fb
3E news
fb
17-09-2019 01:58:00
fb

Танкерът Stena Clear Sky сутринта на 17 септември е пристигнал с доставка на голяма партида руски втечнен газ (LNG) на пристанището в Клайпеда, сочат данните на сайта на Marinetraffic.com.

 

Преди дни руският в. „Комерсант“, позовавайки се на свои източници съобщи, че Литва, която се стреми да намали зависимостта си от енергийните доставки от Русия е купила голяма партида руски втечнен газ. По данни на изданието партидата от LNG, добит в рамките на проекта „Ямал СПГ“ е бил претоварен на френското пристанище Монтоар на кораба Stena Clean Sky , който е поел в посока Клайпеда.

 

Според посочения по-горе сайт, танкерът Stena Clean Sky е пристигнал на пристанището в Клайпеда днес в 10.23 часа (според часовото време на Литва).

 

Руският „Комерсант“ в публикацията си уточни също така, че продавач е френската компания Total, а купувач литовската енергийна компания Lietuvos energijos tiekimas (преименувана на  Ignitis на 9 септември). Предполага се, че газа е предназначен за производителя на торове компанията Achema.

 

По статията работи:

Маринела Арабаджиева