НАЧАЛО » свят

Влиза в сила вторият пакет от санкции на САЩ срещу Русия, заради инцидента в Солсбъри

fb
3E news
fb
26-08-2019 09:17:00
fb

От днес влиза в сила вторият пакет от санкции на САЩ срещу Русия, заради инцидента в Солсбъри. Вторият пакет от санкции е в рамките на закона „За контрол на химическите и биологични оръжия“ и е заради „делото „Скрипал“. Той се въвежда, тъй като според Вашингтон Москва не е предоставила необходимите гаранции за неприлагане на химическо и биологично оръжие.


Първият пакет влезе в сила на 27 август 2018 г. и в съответствие с него бе прекратена американската помощ за Русия по закона за едностранна помощ от 1961 г.

Вторият пакет от санкции включва ограничения за руския държавен дълг и обещание на Вашингтон да противодейства за даване на заеми на Москва или продължаването им от международните финансови организации като Световната банка или МВФ. На американските банки ще бъде забранено да участват в първично пласиране на руския суверенен дълг, номиниран не в рубли и кредитиране на правителството на Русия не в рубли. Освен това ще бъде въведена забрана за експорт за Русия на продукция с двойно предназначение, която може да бъде използва за разработка на химическо или биологично оръжие. Предвиждат се и редица административни мерки, включително на дипломатическо ниво, а също така и по отношение на полетите.

Москва засега не очаква последствия. Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings смята също, че новите американски санкции няма да окажат влияние върху суверенния рейтинг на Русия, който сега е на инвестиционното ниво „ВВВ-“.

От Moody's смятат, че влияние в близко бъдеще няма да има, но опасения върху дългосрочните икономически перспективи съществуват, основно заради необходимостта от достъп до инвестиции на технологичните компании.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева