Арктик СПГ е продал целият си втечнен газ за 20 години напред

Енергетика / Свят
3E news
789
article picture alt description

„Арктик СПГ“ - съвместно предприятие на руската „Новатек“ и чуждестранни партньори са сключили 20-годишни договори за покупко-продажба на целия произвеждан обем от втечнен природен газ (LNG) с всички акционери на проекта, се казва в изявление на руската компания.

„Началото на продажбата на LNG от първата технологична линия на проекта е планирано за 2023 година“, се казва в съобщението.

Подписаните договори предвиждат доставки на втечнен природен газ от „Арктик СПГ“ при условията на FOB Мурманск и FOB Камчатка по ценови формули, обвързани с международните индекси за нефт и газ. Обемът на доставките ще се определя пропорционално на дела на участниците в проекта.  

Според данни на „Новатек“ срокът на действие на споразумението е 2023-2042 година. Като преки купувачи на LNG са посочени Novatek Gas & Power Asia Pte. Ltd., Total Gas & Power Asia Private Limited, Japan Arctic LNG B. V., CNPCI (Ghadames) Ltd., CEPR Limited..

Както става ясно от думите на председателя на Новатек Леонид Михелсън, така ще бъде осигурен бъдещият паричен поток от реализацията на LNG и ще бъдат намалени проектните рискове. „Това е един от важните етапи от организирането на външно финансиране за проекта, привличането на което ще бъде завършено през 2021 година“, заявява той.

„Арктик СПГ“ е вторият по мащаб проект на Новатек след „Ямал СПГ“.  В рамките на проекта е планирано изграждането на три технологични линии с капацитет от 6,6 млн. тона всяка. Акционери са Новатек (60%), френската Total (10%), китайската CNOOC (10%), дъщерната компания на китайската  CNPC — CNODC (10%), както и консорциум на японските Mitsui & Co и JOGMEC — Japan Arctic LNG (10%).

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща