НАЧАЛО » свят

Антониу Гутериш: Климатичните промени напредват по-бързо от нас

Генералният секретар на ООН призова правителствата да спрат изграждането на нови централи с въглища до 2020 г., да съкратят парниковите емисии и 45% през идното десетилетие и за преход в базиращите се на изкопаеми горива икономики

fb
3E news
fb
01-07-2019 11:26:00
fb

Промените на климата напредват по-бързо от предвиденото и има нужда от спешни действия, за да се избегне "катастрофа". Това предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде Франс прес.

"Събрали сме се тук, защото светът е изправен пред сериозна необходимост от спешни действия за климата", заяви Гутериш в Абу Даби, където участва в двудневна среща, посветена на климата, която трябва да подготви срещата на върха за климата през септември в Ню Йорк.

"Климатичните изменения се случват сега и напредват дори по-бързо от предвижданията на най-добрите световни учени и изпреварват нашите усилия за борба срещу тях", каза Гутериш. Той припомни, че всяка седмица има нови разрушения, свързани с климата, споменавайки за наводнения, суши, жеги, пожари и супербури.

"Климатичните промени напредват по-бързо от нас", предупреди Гутериш, който е насрочил срещата за климата на 23 септември в Ню Йорк.
"Знаем, че дори и обещанията от споразумението от Париж да бъдат напълно спазени, ние ще се изправим пред покачване с най-малко 3 градуса по Целзий на температурите до края на века", каза Гутериш и допълни, че това ще бъде катастрофа за живота, такъв какъвто ни е познат. Генералният секретар отбеляза, че ситуацията ще продължи да се влошава, освен ако не се се действа сега спешно и амбициозно.

Той призова правителствата да спрат да изграждат нови централи с въглища до 2020 г., да съкратят емисиите на парникови газове с 45 процента през идното десетилетие и да направят преход в базиращите се на изкопаеми горива икономики, допълва Асошиейтед прес.

По статията работи:

Галина Александрова