Азиатските икономики не планират ограничение на инвестициите в нефт и газ след призива на МАЕ

Енергетика / Свят
3E news
593
article picture alt description

Високопоставени представители на енергийния сектор в Азия обсъдиха днес призива на Международната агенция за енергията (МАЕ) да бъдат спрени новите инвестиции в петрол, природен газ и въглища, за да може светът да постигне въглеродна неутралност до 2050 година, предаде Ройтерс. Според тях подобен подход е твърде ограничаващ.

МАЕ, която преди това защитаваше петролно-газовата промишленост, очерта тази седмица пътя към нулеви въглеродни емисии. Това може да стане, като се прекратят новите инвестиции в предлагане на петрол, газ и въглища, бъдат затворени въглищните централи в развитите икономики до 2030 година и се забрани продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 година.

Енергийни компании от Австралия, най-големият емитент на въглеродни емисии на глава от населението сред най-богатите страни в света, и високопоставени лица от Япония и Филипините заявиха, че има много начини за постигане на въглеродна неутралност. Според МАЕ обаче начертаният от нея път е най-изпълним от техническа гледна точка, рентабилен и социално приемлив. Акихиса Мацуда, заместник-директор по международните въпроси в японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността, каза, че правителството не планира да спре незабавно инвестициите в петрол, газ и въглища.

Япония трябва да защитава енергийната си сигурност, включително стабилната доставка на електричество, така че ще балансираме това с целта ни да сме въглеродно неутрални до 2050 година, подчерта той.

Япония е третият най-голям емитент на въглеродни емисии в региона за 2019 година след Китай и Индия, според статистическия преглед на енергията на Би Пи (BP).
Водещи австралийски лобистки групи от петролната и газова промишленост и минния отрасъл коментираха, че декарбонизацията не може да е еднаква за всички.
Австралия се ангажира днес да отдели 600 милиона австралийски долара (467 милиона американски долара) от парите на данъкоплатците за изграждането на нова газова електроцентрала като алтернатива на вятърната и слънчевата енергия. Енергийният министър на страната Ангъс Тейлър нарече това решение прагматичен ход.

Във Филипините, където въглищата ще продължат да са основен източник на енергия за години напред, дори след забраната да се правят предложения за нови въглищни централи, министърът на енергетиката Алфонсо Куси отбеляза, че енергийният преход трябва да бъде горивно и технологично неутрален.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща