Николай Павлов обеща: „Булгаргаз“ ще продължи и през април тенденцията за по-ниски цени на газа

В същото време цената на синьото гориво може да поскъпне с 13 процента от април

Енергетика / България
3E news
871
article picture alt description

„Булгаргаз“ ще продължи и през април тенденцията за по-ниски цени на газа. Това коментира в рамките на откритото обсъждане в КЕВР за цената на синьото гориво през месец април изпълнителния директор на газовото дружество Николай Павлов.

Предложението на „Булгаргаз“ е за цена на газа през април 2021 г. в размер от 32.32 лв. за MWh. Трябва да се отбележи, че предложената от обществения доставчик цена за месец април е по-ниска с оповестената в началото на февруари прогнозна стойност от 33,41 лв. за MWh. Докладът на работната група бе публикуван по-рано на страницата на енергийния регулатор.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ посочи, че в доклада на работната група на КЕВР потвърждава коректността на газовото дружество по отношение на образуване на цената на синьото гориво.

„Видно е, че цената е леко коригирана в посока намаление с размера на надвзетия приход за 2020 година. Предложената от „Булгаргаз“ за утвърждаване от КЕВР цена на газа за месец април 2021 година отразява динамиката на котировките на петролните продукти, както и цените на европейските газови пазари.

Следва да се отбележи, че цените на алтернативните на природния газ горива мазут и газьол, които формират петролната компонента от ценообразуващите формули бележат значително повишение – с приблизително 28 % за второто тримесечие на 2021 година спрямо прилаганите за първото тримесечие.

Също така следва да се подчертае, че през зимния сезон, когато потреблението в страната е в пъти по-високо спрямо това през летния сезон „Булгаргаз“ успя да предложи на българския потребител на природен газ, включително на българската индустрия цени, които са значително по-ниски от тези на европейските газови пазари, включително и тези в региона.

Искам да подчертая, че това стана възможно благодарение на ценовия микс на „Булгаргаз, формиран от всички източници на доставка. Това ценово предимство за българския потребител изчислено през доставените количества е в приблизителен размер на 95 млн. лева, което представлява пряка подкрепа за българския потребител включително за българската индустрия.

В заключение бих казал, че тенденцията „Булгаргаз“ да предлага цена на природния по-ниска в сравнение с европейските газови пазари и в региона ще продължи и през месец април 2021 година.

Председателят на работната група към КЕВР Агапина Иванов посочи, че от КЕВР очакват окончателното предложение на „Булгаргаз“ на 1 април, когато на закрито заседание ще бъде разгледана и утвърдена окончателната цена за месец април тази година. В него ще бъдат отчетени и промените в цените на синьото гориво за последните десет дни на март.

В същото време трябва да припомним, че одобрената цена от регулатора за месец март тази година бе 28,64 лв. за MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Новата предложена цена на газа през април 2021 г. в размер от 32.32 лв. за MWh представлява увеличение от близо 13 процента. Това е и най-високото увеличение на цената на газа досега.

Прогнозната  цена на „Булгаргаз“ за месец май (оповестена в началото на този месец)  е за 34,44 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и също предвижда скок.

От  това решение на КЕВР фактически ще зависи и какви корекции в цените на парното и тока ще настъпят през следващия регулаторен период за цените на електрическата енергия и парното.

В момента фючърсите за април на TTF са на цена от 18,49 евро за MWh.

Нивото на запълване на европейските подземни газохранилища е намаляло до 29.99 % или 333,9940 TWh. Подземното газохранилище в Чирен е запълнено до 21,46 % или 1,3455 TWh.

Още по темата: „Булгаргаз“ предлага цената на синьото гориво от април да бъде 32,32 лв. за MWh

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща