НАЧАЛО » българия

Цената на петрола пада под 65 дол. за барел след информация, че саудитското производство ще се възстанови до 2 - 3 седмици

Фюччърсите на "Брент" паднаха с 6% до 64,8 долара за барел, на американския лек петрол - с 5,8% до 59,30 дол. за барел

fb
3E news
fb
17-09-2019 05:55:00
fb

Фючърсите на петрола "Брент" с доставка през ноември поевтиняха с 6% до 64,80 долара за барел, заличавайки една трета от вчерашното шоково поскъпване с 15% до $69 за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври поевтиняват с 5,8% до $59,30 за барел, като намалиха солидна част от вчерашния ценови скок с 14,7% до $63,0 за барел, предава Ройтерс, цитирана от БНР. Това стана след информации, че големите петролни рафинерии в Саудитска Арабия, които пострадаха сериозно от атаки с дронове през уикенда, могат да се върнат към пълния си производствен капацитет по-рано от очакваното.

Ройтерс цитира висш саудитски представител, според който компанията "Сауди Армако" ( Saudi Aramco) може скоро да възстанови около 70% от нарушеното си наполовина производство в размер на 5,7 млн. барела на ден. Това прави възстановяване на около 4 млн. барела от дневното петролопроизводство. Същия саудитски източник очаква производствените мощности на увредената от атаките с дронове петролна инфраструктура да бъдат възстановени напълно в рамките на следващите 2 до 3 седмици.

Саудитска Арабия вече заяви, че разполага с достатъчно петрол, за да компенсира загубеното производство за около 30 дни, докато първоначалните опасения на петролните пазари бяха, че може да отнеме доста седмици или дори месеци, за да се отстранят щетите и преди петролните съоръжения на "Сауди Арамко" да заработят на пълни обороти, предава националното радио.

По статията работи:

Галина Александрова