ТЕЦ „Марица Изток 2“: Работим само защото БЕХ ни подкрепя финансово

Държавната централа е натрупала 144,9 млн. лева загуба за полугодието на 2019 г.

Икономика / България
Георги Велев
521
article picture alt description

Загуба от 144,9 млн. лева е натрупала държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ от началото на годината до края на юни. Това става ясно от публикувания днес анализ на финансовото състояние на централата. Първоначално данните не бяха качени на страницата на финансовото министерство. Отрицателния резултат на компанията се влошава с нови 20,7 млн. лева спрямо първото полугодие на 2018 г., а дружеството остава в тежко финансово състояние.

Разходите само за покупка на въглеродни емисии за шестте месеца на 2019 г. са за 192,1 млн. лева. Отделно разходите на централата към Фонда „Сигурност на електроенергийната система“ са за над 15,3 млн. лева, става ясно от отчета.

Така в настоящата пазарна ситуация дружеството не е в състояние да си покрива разходите и разчита основно на подкрепата на БЕХ, е записано още в доклада на държавната ТЕЦ.

Докладът започва с положителната част – реализираните приходи от оперативна дейност са за 354,2 млн. лева и са се увеличили с 23,15% спрямо първото полугодие на миналата година. В същото време продажбите на електроенергия са спаднали до 3,2 млн. мвтч., което е с 8,28% спрямо същия период на миналата година. Въпреки по-ниските продажби на свободния пазар от въглищната централа отчитат ръст на приходите от продажби с 27,7 млн. лв. (9,79%). По-високите приходи са формирани заради увеличените цени на регионалните борси и на БНЕБ. Друг сериозен приход централата е формирала от регулирания пазар на ток. ТЕЦ „Марица Изток 2“ е продала на НЕК като Обществен доставчик с 1,4 млн. мвтч повече електроенергия. Това е увеличение от 147,6% за продажбите към регулирания пазар, спрямо първата половина на миналата година.

От централата припомнят, че са входирали в КЕВР искане за компенсиране на направени разходи като част от критичната инфраструктура на страната. Искането е било за възстановяване на разходи за близо половин милиард лева, като то не е било одобрено от регулатора.

От централата признават, че са пряко засегнати от новите изисквания на Европейския съюз и в частност приетите мерки за чиста енергия и Парижкото споразумение. „Тези обстоятелства са индикатор за наличие на несигурност относно способността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие. Единствено с подкрепата на БЕХ, който потвърждава своята финансова и оперативна подкрепа за ТЕЦ „Марица Изток 2“, съобразно приетата национална стратегия за развитие в електроенергетиката са свързани очакванията ни за продължаване на оперативната дейност и прилагане на принципа на действащо предприятие“, обясняват в отчета си от централата. Документът е подписан от икономистът-плановик Станимир Генов, главният счетоводител Сотир Сотиров и изпълнителният директор на централата инж. Живко Динчев.

От отчета е видно, че общите задължения (главница + лихви) на ТЕЦ „Марица Изток 2“ към БЕХ са надхвърлили 514 млн. лева още в края на 2018 г. От дружеството и в момента трудно покриват разходите си по отпуснатите кредити.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща