НАЧАЛО » българия

София под карантина

Влизането и излизането с автомобили в София се забранява за неопределено време, изключения за придвижване ще има за работещите в столицата

fb
3E news
fb
16-04-2020 11:04:22
fb

Влизането и излизането с автомобили в София се забранява за неопределено време. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и на и началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.
Заповедта на министъра на здравеопазването влиза в сила тази нощ точно в 00:00 часа до второ нареждане. Тя не важи за линейки, тирове и аварийни автомобили.

„Още от вчера се наблюдава тревожно нещо, масово напускане на София, която е основното огнище с най-много заразени с COVID-19. Те са разпръснати из цялата страна, това води до тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни най-вероятно в близката една седмица. Този процес продължава и затова с изключително безпокойство, защото до момента новите заразени днес са близо 40 до този момент, щабът предложи затварянето на София. Премиерът прие и здравният министър ще издаде заповед. Тези два дни по толкова много случаи не са инцидент, а вече са тенденция“, каза генерал Мутафчийски.

Ще бъдат пропускани товарни автомобили с документация, както и автомобили със специален режим на движение.

Работникът, пътуващ с личното си превозно средство трябва да посочи работодателят и телефона на работодателя, като се определя времеви график за влизане и излизане в столицата.

Графикът за влизане в столицата е от 6 ч. до 8 ч., а излизането ще става от 18 ч. до 20 ч., с декларации. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват и се връщат от работа, каза от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.

Извън тези времеви прозорци няма да може да се придвижват автомобили към и извън София. В рамките на града може. Говорим за напускане на столицата или влизане в нея. Остава в сила декларацията, като вътре трябва да се посочи име на работодателя или управителя и телефон, добави Маринов.

Всички декларации от днес да минат приоритетно на контрол, така че всеки, попълнил неверни данни също ще има проблеми. След като днес видях как обществото проявява самодисциплина, смятам, че за да защитим всички, които спазват мерките, за да защитим техния интерес, трябва да бъдем по-строги към тези, които ги пренебрегват, допълни Маринов.

Над 5000 автомобила днес са върнати на КПП-тата. При всички положения днес е бил най-работният ден, защото през седмицата нямаше такова движение за работа, разбирате, че днес е имало много декларации с неверни данни, каза още Маринов.

Ще бъде спрян и междуградския транспорт, както и превозите с БДЖ. Изключение ще има за работещите, за които се дава времеви прозорец за придвижване от и до работа в София.

карантина
София
ограничения
придвижване
Национален оперативен щаб
По статията работи:

3E news