НАЧАЛО » българия

Скок на цените на горивата заради скъпия петрол очакват анализатори

fb
3E news
fb
16-09-2019 07:11:00
fb

Цената на горивата на дребно може да се увеличи с между 5 и 10 стотинки за литър през следващите няколко дни, ако саудитската криза продължи. Това прогнозират анализатори, цитирани от БНТ. Цената на петролаформира над една трета от крайната цена на дребно на горивата - бензин и дизел. Според проучване на националната телевизия увеличението у нас ще се отрази с между 3 и 6%, което означава, че при сегашните цени най-масовият тип бензин А 95 би достигнал до 2,34 лева, дизелът пък ще надхвърли 2,40 лева.

"Ситуацията е извънредна, тъй като подобно поскъпване не се е случвало с над 12% на борсите не е имало за една нощ, от средата на 80-те години. Това, което можем да очакваме за страната, е че със сигурност ще има поскъпване в рамките на няколко стотинки, но кога точно е рано да се каже все още. В моята практика не съм срещал подобна ситуация, смятам, че лагът няма да е толкова дълъг, колкото обикновено, в такъв случай, очаквам нещата да се отрази на нашия пазар в рамките на около 4-5 дни до седмица", заяви в интервю за БНТ Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Атаката срещу Саудитска Арабия, която произвежда 5% от световното производство на суров петрол, доведе до най-голямото поскъпване на петрола от 1991 година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Цените на черното злато скочиха на фона на американските обвинения срещу Иран и думите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон е готов да отговори със същото на нападенията.

Цените на петрола се повишиха с 19 процента, преди да се отдръпнат от пиковото равнище. Днешното покачване на цената е най-голямото откакто Ирак нахлу в Кувейт през 1991 година, което доведе до Войната в Залива.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море поскъпнаха с 8,75 процента до 65,49 долара за барел в сутрешната търговия, а на американският лек суров петрол - със 7,8 процента до 59,13 долара за барел.

В пиковия момент контрактите достигнаха съответно 71,95 долара за барел и 63,34 долара за барел.

По статията работи:

Галина Александрова