НАЧАЛО » българия

Проф. Любен Тотев, БМГК: Ролята на въгледобива в икономиката на България

fb
3E news
fb
21-05-2019 10:00:00
fb

Подкрепяме удължаването на срока за ползване на въглищата при производството на електроенергия“, Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Любен Тотев от Българска минно-геоложка камара (БМГК), представяйки позицията на камарата.

Топлата електроенергия е пряко свързана с добива на въглища у нас и амбициите за радикални промени в енергетиката от страна на Европейския съюз (ЕС) застрашават много сериозно този отрасъл на родната икономика, коментира екеспертът.Според него около 5% от брутния вътрешен продукт на страната се дължи на дейността на миннодобивната промишленост.

Когато въглищните централи в България бъдат закрити, ще бъдат освободени около 8 хил. работни места от въгледобивната промишленост плюс още 40 хил. служители от свързани с индустрията сфери, подчерта той.

Според проф. Тотев проблемът с въглищните централи е особено актуален в страните от Западните Балкани и най-вече в Полша, където енергетиката е силно зависима от изкопаемите горива.

Тотев коментира и сигурността при добива на въглища за българската енергетика до 2050 г., подчертавайки, че за момента годишно са осигурени по над 30 млн. тона въглища до средата на века, които ще бъдат използвани при производството на електроенергия.

По неговите думи България е притисната да ограничи количеството емисии на въглероден диоксид, което оказва влияние върху цената на електроенергията.

В същото време в интервю по телефона икономистът Красен Станчев посочи, че нисковъглеродният преход не е само въпрос на национално ниво, но и на международно.

„Необходимо е да бъде намерена алтернатива на въглищните централи в страната“, заяви Станчев.

Той отбеляза, че ТЕЦ „Марица-изток 1“, която е притежавана от AES България, разработва складове за съхранение на електроенергия, които всъщност представляват големи батерии с капацитет от 10 мегавата.

Според доклад на БАН около две трети от сегашните въглищни мощности могат да функционират до 2035 г. Останалата една трета ще трябва да бъде изведена от експлоатация, коментира Станчев.

 

Целия разговор можете да видите във видеото на страницата на Bloomberg TV Bulgaria: https://www.bloombergtv.bg/biznes-start/2019-05-20/kakva-rolya-igrae-dobivat-na-vaglishta-v-ikonomikata-na-balgariya

 

По статията работи:

Галина Александрова