НАЧАЛО » българия

Може да отнемат лиценза на фирмата, предизвикала пожара край Дупница

fb
3E news
fb
14-08-2019 11:16:00
fb

Вероятно е да бъде отнет лицензът на фирма „Феникс Дупница“, която е превърнала в незаконен склад терена под моста на АМ „ Струма“ и предизвика пожар вчера. Това заяви за БНР Пламен Ангелов, директор на Регионалната инспекция по околна среда.

Пожарът край Дупница вече е потушен. Не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства, които следобед се запалиха и причиниха огромен пожар под мостовото съоръжение на АМ „Струма“ край Дупница, да бъдат съхранявани там. Това призна по-рано собственикът на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“ ООД.

Обгазяването от запалените огромни количества пластмасови и хартиени отпадъци, сред които имаше и опаковки от лекарства, не е опасно за хората, каза Пламен Ангелов, като уточни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман.

“Последното предписание със срок изтече преди повече от 20 дни, в което бяхме дали срок да изчисти площадката, която той е заел без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това закъде ги е приготвил – ТЕЦ “Бобов дол“ има разрешително за изгаряне на такива отпадъци“, обясни Ангелов.

Предстои да бъде направено обследване на самото мостово съоръжение заради конструктивни изменения вследствие на пожара.

Все още няма информация за степента на обгазяване на района и на самия град Дупница, но това накара снощи кметът Методи Чимев да издаде заповед за критично бедствено положение за част от населените места в близост до пожара под моста на АМ „Струма“.

Все още в България не е ненаказуемо да се изхвърля отпадъкът където и да е, но тук става дума за превръщане на един терен, който е част от стратегическа транспортна инфраструктура, изключително държавна собственост, в площадка за съхранение на отпадък, който пък е основен бизнес на дружеството „Феникс – Дупница“ ООД. Дружеството работи от години в района.

От проверките през последните пет години на РИОСВ - Перник е видно, че фирмата има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали.

Как огромното количество полиетилен се оказа на това място? "Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ „Бобовдол“, коментира за БНР собственикът Кольо Илиев.

От справката за последните пет години дружеството е санкционирано три пъти за нередности, а наложените глоби са почти 20 хил. лева.

Специалисти, пожелали анонимност, заявиха за „Хоризонт“, че съхраняването на леснозапалими отпадъци в непосредствена близост до стратегическа транспортна инфраструктура е престъпление.

 

 

По статията работи:

Галина Александрова