НАЧАЛО » българия

Мисия на Бернската конвенция ще се срещне с местните хора за строителството на магистрала Струма

През 2019 г. ЕК критикува решението по ОВОС за магистралата от 2017 г. , поиска неговата ревизия, което е единствената възможност България да избегне наказателни процедури и да използва европейско финансиране за строежа на цялата автомагистрала.

fb
3E news
fb
21-04-2021 04:22:12
fb

Инициативен комитет от местни хора от Кресна поискаха среща с предстоящата мисия на Бернската конвенция във връзка със строителството на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом. Мисията предстои да се осъществи тази година преди заседанието на постоянния комитет на Конвенцията през декември. Целта е да се провери спазването на конвенцията и на нейните препоръки.  В отговор на запитването на хората от Кресна от секретариата на конвенцията потвърдиха, че ще се запознаят с тяхната позиция за изграждане на магистрала извън Кресненския пролом и ще се срещнат с тях. От съображения за сигурност и опазване от потенциална репресия лицата за контакт ще са представители на природозащитни неправителствени организации.

Очаква се резултатът от посещението да са препоръки за решение към постоянния комитет на конвенцията през декември. През 2019 г. Европейската комисия критикува решението по ОВОС за магистралата от 2017 г. и че е необходима ревизия на това решение, което е единствената възможност България да избегне наказателни процедури от Европейската комисия и Съвета на Европа, както и да използва европейско финансиране за строежа на цялата АМ „Струма“. 

Европейската конвенция за опазване на биоразнообразието и местообитанията следи казуса със строителството на автомагистралата от 2014 година заради неспазване на препоръките ѝ от страна на българската държава. Още през 2002 г. постоянният комитет към конвенцията настоява в препоръка 98/2002 магистралата да се изгради извън дефилето и града, а сегашният път да стане локален. Това е и вариантът, който Европейската комисия одобрява за финансиране с европейски средства.

При заседание на комитета в края на миналата година се взе решение за продължаване на наблюдението на случая с АМ „Струма“, а само един глас „против“ предоврати отварянето на досие по казуса, съобщиха от Коалиция “Да спасим Кресненски пролом”.

На 21 април, днес предстои онлайн обучение по казуса #SaveKresna - как вече 24 години борбата продължава! В него експерти ще обяснят защо
строежът през Кресненския пролом нарушава българското и европейско законодателство за опазване на околната среда и пътната безопасност и защо срещу България има текат няколко наказателни процедури и какво да очакваме от предстоящата международна мисия на Бернската конвенция

 

Кресна
Кресненско дефиле
Бернска конвенция
Коалиция да спасим Кресненски пролом
ЕК
европейски средства
биоразнообразие
По статията работи:

3E news