НАЧАЛО » българия

Министър Петкова: Няма спекулации за цените на тока, никой не иска да ощетява бизнеса

АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-сигурните централи в света, каза енергийният министър

fb
3E news
fb
05-07-2019 09:37:00
fb

Няма спекулации с цената тока за бизнеса. Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по NOVA по повод на актуалния въпрос с цените на електроенергията на свободния пазар и твърденията на организациите на бизнеса, че търговията на БНЕБ се манипулира. Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши добре работата.

Министър Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че НЕК манипулира търгове в полза на голям енергиен играч на борсата. Но препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток.

"Българският бизнес безспорно е важен за нас. Българският бизнес има възможност да получава намаление от цената на електрическата енергия още от края на 2015 г. Нашето правителство и предишния мандат на Бойко Борисов взе много ясно и категорично решение – българският бизнес да може да се ползва от държавна помощ, която европейското законодателство позволява“, припомни енергийният министър. Според нея стотици са фирмите в България, които се ползват с тази отстъпка. „Отстъпката достига до 85%“, допълни тя.

Петкова обясни, че пазарът на електрическата енергия в България е разделен на два елемента. „Единия е за битовите потребители, за който цената се определя от КЕВР, там е и малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение“, посочи тя. Другият е свободният пазар – на него закупуват необходимата им електроенергия големите компании, присъединени към мрежата със средно и високо напрежение.

По думите й от 2016 година у нас има борса за търговия с електрическа енергия. „Тя разполага с три платформи за търговия – „ден напред”, платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем и се наблюдава в началото на всеки месец, е при търговията „ден напред”, категорична бе тя.

Според Петкова тя не е платформа, на която бизнесът трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло. „По-предвидимо и устойчиво като решение е да се закупува енергия на платформата на базата на двустранни договори, а на платформата „ден напред” трябва да се закупуват количества енергия, които в определен момент не достигат”, категорична е Теменужка Петкова.

„Искам да отправя апел към българския бизнес. Платформата за търговия „ден напред“, с която се получава тази флуктуация на цените, не е платформа, на която индустрията трябва да закупува електрическа енергия изцяло. Бизнесът е добре да помисли, че е много по-добро и устойчиво като решение и предвидимо като разходи, да участва в закупуване на електрическа енергия в платформата на база двустранни договори“, уточни енергийният министър.

„Между 60 -63% от електрическата енергия, която се търгува на борсата е с произход от дружествата от държавната енергетика“, посочи министърът, като допълни, че другата част е от друг играчи на пазара. Според нея трябва да се намери начин напрежението с бизнеса да бъде премахнато. „Трябва да намерим балансирано решение за българския бизнес, а от друга трябва да мислим и за държавната енергетика, защото тя е една много важна част от българската икономика“, увери тя. „Никой по никакъв начин не иска да ощетява бизнеса“, заяви още Теменужка Петкова.

Министър Петкова не отговори на обвиненията на бизнеса, че се допуска един и същ играч в лицето на Христо Ковачки, да узурпира през фирми целите количества, така че да вдига цената на електроенергията до рекордни нива.

„Това е свободен пазар, на който единственият регулатор е търсенето и предлагането. Ако отворите цените на борсата в региона за днес, ще видите, че България е с най-ниската цена на електрическа енергия за платформата „ден напред”, каза тя.

„Всеки един участник в пазара или потребител на енергия, който разполага с някакви данни за определено странно поведение на определени играчи на пазара, има възможност да депозира такъв сигнал до КЕВР, която има всички правомощия да разследва подобни случаи”, посочи още Петкова.

Според нея шефът на НЕК Петър Илиев е добър професионалист и си върши работата добре. „Той е вече пета година изпълнителен директор и оглавява НЕК. Безспорно е човек, който има опит и е професионалист в тази област. НЕК премина през много тежки моменти през последните години. Смея да твърдя, че г-н Илиев се справяше абсолютно адекватно и добре със ситуацията”, категорична бе тя.

Петкова коментира и аварията на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”: “Не бива да се спекулира с темата за аварията на Шести блок на АЕЦ “Козлодуй”. Тя е една от най-сигурните в света и отговаря на най-високите стандарти за безопасност. Веднага след аварията имаше информация на сайта, беше пуснато и прессъобщение до всички медии”, посочи тя.

АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-сигурните централи в света, тя отговаря на най-високите стандарти за безопасност. Не бива да се спекулира с тази тема. Аз призовавам експертите и всички, които смятат, че имат компетентност в тази тема, да бъдат предпазливи в това, което казват“, каза енергийният министър.

„Продължителността на живот на АЕЦ „Козлодуй“ беше удължена с още 30 години, т.е стават 60. Вие смятате ли, че ще бъде удължена продължителността на експлоатация на централа, която не отговаря на всички изисквания. Нашата централа отговаря на най-високите стандарти в света“, добави тя. „Това хората трябва да го знаят и да се чувстват спокойни и подобни спекулации не трябва да се правят“, подчерта Петкова.

Попитана за сделката за закупуване на ЧЕЗ от Еврохолд, тя каза: „Подобен тип сделки се реализират от чешката държава. Те се реализират по реда и условията на чешкото законодателство. Нашето правителство, и което и да е правителство, няма как да влияе и да въздейства върху подобен тип решения. Това са решения, които зависят от Чехия.

На въпрос дали има информация Цветан Цветанов да участва в сделката, Петкова отговори: „Не мога да твърдя. Смятам, че подобни твърдения са просто спекулация, просто защото механизмът е такъв, че чешката държава провежда тази процедура и решава какво да продадат. Българската държава има регулаторни органи, които пък ще решат дали подобен купувач е приемлив за българското законодателства“. Петкова добави, че такива проверки има вече от КФН.

 

 

По статията работи:

Галина Александрова