Министерство на енергетиката: Единственият изход за комплекса Марица Изток е преход от въглища към газ

Този вариант обаче ще е валиден само до 2029 г. след това трябва да се премине изцяло на зелени технологии и водород

Енергетика / България
3E news
3532
article picture alt description

ТЕЦ „Марица Изток 2“ да продължи на работи, а произведената електроенергия от нея да не доведе до поскъпване на цените на тока за бита от 1 юли са вариантите, по който работи Министерство на енергетиката. Това съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков. По думите му в момента се водят разговори и със синдикатите и с работодателите. Окончателното решение се очаква в най-скоро време, така че да няма социално сътресение в централата, допълни Живков.

Както е известно ТЕЦ “Марица Изток 2” няма квота за регулирания пазар, но пък има решение на Народното събрание, което задълава централата да продължи да работи. Поради тази причина участието й се регламентира единствено със заповед на министъра на енергетиката. В този смисъл как точно ще бъде постигнато решение предстои да се разбере, но енергийният министър увери, че има варианти.

Предстои също така и да се изясни бъдещето по отношение на финансирането на футболен клуб Берое, който струва на дружеството около 6 млн. лв. годишно.

Постепенен преход от въглища към газ

Оздравяване на целия комплекс „Марица Изток“ също влиза в плановете на настоящия екип на енергийното министерство и ще бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост. Постигната е конкретна договореност за газови мощности от 1,5 ГВт, които ще се разпределят през търгове, обясни министър Живков. Търговете трябва да осигурят баланс на системата на дневна база.

По думите на заместник-министър Александър Николов решаването на проблема в комплекса „Марица Изток“ обхваща и трите ТЕЦ-а (Марица Изток 2, Контур Глобал Марица Изток 3 и ЕЙ И ЕС ТЕЦ Марица Изток 1) и трябва да мине през общ подход за плавен преход от въглища към газ, за да се осигури устойчивост на системата, балансиране и по-нисък въглероден отпечатък. За да стане това обаче първо трябва да има одобрение на национално ниво, а впоследствие и от Европейската комисия.

„Ще трябва да се работи при установената рамка – 2029 г.“, уточни Николов. При такова решение ще бъдат запазени активите на комплекса предвид изключването от ЕК на газа след 2029 година.  Впоследствие централите от „Марица Изток“ ще трябва да преминат към пълноценно използване на зелена енергия и съответно производство на водород. За да се случи това обаче още  от 2022 г. трябва да се започне осъществяване на варианта за преминаване към природен газ.

Заместник-министърът определи решението за прехода „от въглища към газ“  като рентабилно. Той припомни, също така, че централите в комплекса могат да се възползват от финансиране не само от Плана за възстановяване, а и от други програми. Има възможност за грантово и мостово финансиране от порядъка на 700 млн. евро. Съответно компаниите, опериращи централите ще трябва да участват във финансиране на този преход към синьо гориво с 40 % собствени средства.

Поради краткия мандат, с който служебното министерство разполага препоръките ще бъдат подготвени за следващото Народно събрание.

Работата по промените в Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на междуведомствената група при вицепремиера Пеканов е приключена и ако документът бъде одобрен, това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса „Марица изток“. Този факт, от своя страна, ще повлияе положително върху цялата група БЕХ, допълни  министър Живков.

IGB

По изграждането на газовата връзка с Гърция се работи, но има притеснителни неща, свързани с изпълнението и проектната компания, каза той. По думите му в частност става въпрос за доставката на компоненти за газопровода. Ще бъде изпратено писмо до компанията Авакс (J&P AVAX S.A. ), че при неизпълнение на договора за доставката на необходимите компоненти, в частност водещо до неспазване на срока за завършване на междусистемната газова връзка Гърция-България (края на т.г.) ще бъде задействано искането за обезщетение по договора от 90 хил евро на ден, обасни министъра.

Балкански поток

Настоящият екип на министерство на енергетиката потвърждава предварителният си извод, че газопровода "Балкански поток“ носи загуби на „Булгартрансгаз“, стана ясно от димите на енергийния министър.  Конструкцията на проекта не е финансово издържана, каза той. В подкрепа на думите си енергийният министър обясни, че на практика страната ни се е отказала от обезщетение от 1 млрд. и 350 млн. лева по стария договор за Трансбалканския газопровод, но е започнала е строителството на нов, при което би могла да използва тези средства. Освен това, когато е правена финансовата рамка за „Балкански поток“, не е взето предвид бъдещото ограничаване на фосилните горива, а това изкривява общата картина, отбеляза още министър Живков.

Според заместник-министър Александър Николов ако се направи сравнение на приходите на „Булгартрансгаз“ преди изграждането на „Балкански поток“ и сега възниква въпрос дали ще е възможно газопроводът да се откупи и да си върне вложените средства.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща