ЕС обсъжда мерки за подкрепа заради рекордните цени на тока, и у нас кабинетът мисли помощ за бизнеса

Българското правителство подготвя мерки за подрепа на бизнеса, съобщи вицепремиерът Пеканов

Енергетика / България
3E news
964
article picture alt description

На фона на ръста на цените на газа и електроенергията Европейският съюз обсъжда мерки за подкрепа на бизнеса и битовите потребители в рамките на общността.

Европейсият съюз трябва колкото се може по-скоро да престане да зависи от вносните изкопаеми видове горива. Това коментира комисаря по енергетика Кадри Симсон.

„Днешната ситуация показва, че трябва да приключим със зависимостта си от чуждестранното волативно изкопаемо гориво колкото се може по-скоро“, каза тя в сряда на пресконференция след съвета на министрите на енергетиката в ЕС, цитирана от международните агенции.

Европейският съюз разработва възможности за подпомагане на страните членки на общността във връзка с рекордно високите цени на електроенергията. Това съобщи от своя страна министърът на енергетиката и околната среда на Испания Тереза Рибера.

"Комисарят завърши дискусията, като заяви, че работи по подготовката на предложения за гъвкави решения за разрешаване на тази ситуация на европейско ниво. През следващите седмици те (членове на изпълнителния орган) ще представят своите предложения пред всички", цитира Ройтерс думите й.

Според Рибера, енергийните министри на ЕС са изразили загриженост от повишаването на цените на енергията по време на срещата.

Българското правителство обсъжда мерки за подрепа, но само на бизнеса, тъй като битовите потребители у нас все още са на регулирания пазар и КЕВР се грижи цените за тях да бъдат поносими, съобщи днес в НОВА вицепремиерът Атанас Пеканов. Той обясни, че вероятно ще се наложи подпомагане и на битови потребители с много ниски доходи. Но за тази цел трябна да бъде приета и утвърдена в закон формулировка що е то енергийна бедност, за да може държавата да осигури подрепа за енергийно беднитие в страната така, както се прави това в страните в ЕС,, заяви Пеканов.

Испания вече излезе с решение да атакува свръхпечалбите,натрупани от енергийните компании. В същото време са предвидени и данъчни облекчения за потребителите. Решението доведе до спад в цените на енергията, но се очаква се компаниите да атакуват решението в съда.

Гърция подрепи битовите потребители на електроенергия. Франция също определи по 100 евро субсидия за близо 6 милиона домакинства с ниски доходи. Правителството на Великобритания също обсъжда да предостави обезпечени от държавата извънредни кредити на бизнеса.

Очаква се Италия да обяви пакет от 4.5 млрд. евро за подпомагане на домакинствата.  Страната вече изхарчи 1 млрд. евро за преки инвестиции в енергийния пазар, за да понижи цените за потребителите. Страната покрива две трети от енергийните си нужди чрез внос.

Норвежката държавна компания Equinor съобщи в понеделник, че е получила разрешение да увеличи производството от офшорните си находища и от петък да увеличи износа за Европа, за да намали напрежението на пазара. Норвегия е най-големият доставчик на природен газ за ЕС след Русия.

Според мнозина експерти тенденцията на високи цени е структурна и ще се запази до края на годината, като може да продължи и в началото на следващата, особено ако зимата е студена. В този контекст испанското правителство призова ЕС да централизира покупките на природен газ, за да противодейства на пазарната мощ на доставчиците и да изгради стратегически резерви.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща