НАЧАЛО » българия

Екоминистерството не може да докаже откъде точно е дошло последното замърсяване над Гълъбово

fb
3E news
fb
29-04-2021 11:04:42
fb

Тази година ще е трудна, в България имаме два проблема по отношение на въздуха и първият е фините прахови частици, обясни пред БНТ Емил Димитров, министър на околната среда и водите в оставка. Ще видим каква ще е глобата за България за мръсния въздух. Той добави, че екоминистерството не може да докаже точно от коя станция в Гълъбово идва замърсяването и дали точно ТЕЦ "Брикел" са нарушителите. По думите на Димитров актовете и глобите не решават проблема.

От своя страна изпълнителният директор на ТЕЦ „Брикел“ - Янилин Павлов, заяви, че това което се вижда от комина е въглищен прах и трябва да се докаже, че има реално замърсяване. И екоминистърът, и директорът на "Брикел" обаче подчертаха, че ако преди замърсяването в района е било с превишение на нормите 60-70, сега то е само 24.

"Имаме една станция, която е давала по 60 до 80 пъти превишение, мианли пъти е била повече. Но всичко се случва събота и неделя. Дойха австрийците и видяха как пуши през прозорците, пуши комин, който не трябва да пуши. Дали ще направим акт, няма значение. С кои очи аз да кажа, че няма проблем", коментира Димитров. И добави: „Ние ще направим акт, след три години някой ще плати акта или няма да го плати. През тези три години, когато идват да ни наблюдават с кои очи да кажа на всичките това - тя е само една станция, тя много рядко пуши, много рядко се задейства, но иначе полагаме всички усилия. Ми те дойдоха и видяха и като видяха как целият етаж пуши и коминът пуши, а не трябва, само при разпалване и то се съобщава за това нещо", допълни Димитров.

Рано или късно в България ще дойде искане за обяснение как е решен проблемът, обясни още екоминистърът.

"Задават се много големи санкции. Те са дневни. Оставете, че началната глоба е 200 млн. евро. Всеки ден глобата е по 100 000- 200 000 евро. Както при общините, те не са заинтересовани, защото държавата плаща, при бизнеса е по същия начин. Не са много заинтересовани да влагат инвестиции, защото държавата ще плаща", коментира още по БНТ Димитров.

Емил Димитров
мръсен въздух
глоба
ЕС
станции за измерване
Гълъбово
По статията работи:

3E news