НАЧАЛО » българия

Всички нерешени въпроси по проекта за интерконектора Гърция-България ще бъдат затворени през септември

fb
3E news
fb
19-08-2019 10:59:00
fb

Всички нерешени  въпроси по проекта за интерконектора Гърция-България (IGB) ще приключат през септември със започване на строителните работи. Това е заявила за азербайджанското издание Trend изпълнителният директор на проектната компания ICGBAD Теодора Георгиева.

Тя е отбелязала, че вече има налице всички необходими разрешения за започване на строителството на интерконектора в България и Гърция.

„Има някои нерешени въпроси, които са близо до приключване, такива като подписването на кредитно споразумение между Европейската инвестиционна банка (EIB) и Българския енергиен холдинг (БЕХ), а също така кредитно споразумение между БЕХ и ICGB. Освен това се очаква утвърждаването на окончателния бизнес план и някои други въпроси. Планираме да решим всички тези въпроси през септември и да активизираме строителните дейности“, е добавила Георгиева, цитирана от агенцията.

Церемонията по полагането на основите на IGB се състоя на 22 май в България.

Интерконекторът IGB е газопроводът, през който България ще получава азербайджански газ, произведен през втория етап от разработката на находището „Шах Дениз“. IGB ще бъде присъединен към Трансадриатическия газопровод (TAP), по който газа от втория етап от „Шах Дениз“ ще се доставя до европейските пазари. Първоначалният капацитет за IGB е 3 млрд. куб м газ годишно.

Припомняме, че през миналата седмица стана ясно, че консорциумът по ТАР обяви необходимите мощности за разширението на газопровода на следващ етап – в периода след 2020 г.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева