НАЧАЛО » българия

БСП сезира прокуратурата за монополизирането на енергийния пазар от "Ковачки от Сейшелите"

Консорциум от фирми на скандалния бизнесмен е кандидат за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", обяви депутатът Кирил Добрев от ливецата

fb
3E news
fb
22-08-2019 03:59:00
fb

БСП е в шок от абсурдите в държавата . За месец юни-юли-август българското производство плаща най-скъпата цена на тока в Европа . Това обяви на брифинг заместник-председателят на столетницата Кирил Добрев. По думите му пазарът на ток у нас е такъв, че производителят на бюреци и банички в Гърция плаща по-малко за български ток, изнесен от нас, отколкото производителят на бюреци и банички до Съдебната палата в София.

Добрев директно атакува Христо Ковачки, който станал монополист , и припомни, че з а това алармираха преди време и бизнес организациите в страната. След Васко да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, захапа Добрев твърдението на КЗК, че не на всички търговци на ток собственик е Ковачки, а такива има и от Сейшелите. Милиони лева спечелил бизнесменът за летните месеци от монополното си положение. Според Добрев, Ковачки продава ток по-скъпо и от американските централи. Такава абсурдна държава няма , възмути се социалистът, според когото Ковачки имал и свои хора в ГЕРБ и вкарал дори и двама депутати. 114 милиона лева дължи бизнесменът на държавата, като 109 милиона лева са дължимите суми само за осигуровки. Кирил Добрев смята, че Ковачки поема и ръководството и на "Топлофикация - София". В същото време Ковачки се явява за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" . Левите искат да сезират прокуратурата за казуса Ковачки от Сейшелите.

„Не знам дали сте информирани, но за месец юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа. И всичкото това на фона, че ние имаме възможности да произвеждаме два пъти повече енергия, отколкото потребяваме”, заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на брифинг в централата на партията, предаде БГНЕС.

Според него това се дължи на начина, по който функционира пазара на ток в България, и изкривяванията, които се получават. По думите му, ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният.

„Частен монопол гарантиран от държавата е всъщност равен на грабеж. България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество“, допълни още Добрев и заяви, че свързващото лице между тях е Христо Ковачки.

Добрев каза още, че преди два месеца всички работодателски организации са сезирали КЗК, че свързани с Ковачки дружества-производители на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

„Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от „Топлофикация София“. Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ „Козлодуй“. Нямате съмнение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества. Само че според г-жа Юлия Ненкова този собственик не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Се

йшелите и били различни неща. След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи. За капак НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете, пак на едно от тези търговски дружества. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е така”, подчерта Добрев и добави, че за капак на всичко това и след като вече цялата ел. енергия е в ръцете на един човек, той е решил да пусне държавни мощности в почивка.

„Спираме единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1“ или 3. В този момент се получава изключително голям недостиг на ел. енергия и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв. Реализираните печалби са милиони. Говорили сме много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Ние сме искали неведнъж и два пъти тяхното вкарване в някакви норми и разваляне на договора. Американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час.

Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали ел. енергията на 180, в пикови моменти над 200 лева. Смятам, че такава абсурдна държава няма. Такова управление в енергетиката няма“, заяви зам.-председателят на БСП.

Добрев разкри още, че всичко е щяло да бъде „в рамките на нормалното“, ако този човек е нямал и политически проект „Лидер“, който навремето имаше и парламентарно представена група.

„На последните парламентарни избори 7 човека бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, само преференциите, които е дал „Лидер“ на ГЕРБ със своите си служители е над 50 хил. гласа. Опитахме да се направим засечка колко гласа е получил ГЕРБ от лидер на последните европейски избори. В районите, където те имат монополно положение гласовете са близо 50 хил. отново“, допълни той.

По думите му във въпросните дружества работят бели роби на изключително ниски заплати. Той отчете, че до 2017 г. публичната информация е, че дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 млн. лв.

„109 млн. лв. от тях са за осигуровки. Останалите са концесионни такси. Докато четири търговеца, пет лъскави, правят милиони лева печалби само за месеци. Ощетява се НОИ, не се плащат осигуровки, но в същото време се реализират големи печалби “, възмути се Добрев и добави, че на фона на всичко това преди месеци Ковачки е поел управлението на „Топлофикация София“. Заместник-председателят на БСП обеща на следваща пресконференция да разкрие какво се гори в електрическите централи в Старозагорско, Бобов дол и т.н.

„Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си плащат данъците и осигуровките на държавата. Накрая карат белите роби да гласуват за тях. Същият този бизнесмен Христо Ковачки от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, подчерта Добрев.

От своя страна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков каза, че искаме да напомни на КЗК и на КЕВР, че в България съществува Закон за икономическите и финансови отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

„Бихме се обърнали към КЕВР с въпроси, има ли в българската енергетика офшорни фирми, какво правят там, имат ли лицензи. Какво да питаме българските институции. Според българските институции Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско“, заяви Зарков и изрази възмущението си от поведението на КЗК, която е била информирана от работодатели за много сериозни данни и сигнали за нередности.

„Вместо да се назначи проверка, от КЗК им се отговаря с въпросник, в който те трябва да обяснят на институцията каква е истината, което е само по себе си показателно що е то българска институция и какво може да очакваме от нея. Още повече, че в отговора, който председателката на КЗК изпраща до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, защото видите ли тези дружества, които са овладели цялата българска енергетика, са регистрирани в Никозия, Ларнака, Сейшелите и други екзотични места“, обясни Зарков и добави, че това е ясен знак, че КЗК нежелае да си свърши работата.

По статията работи:

Георги Велев