Асен Личев: КЕВР е вреден за България, сгрешен е целият модел на управление на ВиК сектора

Икономика / България
Рая Лечева
1523
article picture alt description

Комисията за енергийно и водни регулиране (КЕВР) е вредна за България, сгрешен е целият модел на управление на сектор ВиК, коментира на пресконференция днес служебният министър на околната среда и водите Асен Личев. Разковничето се крие във формулата за определяне цената на водата за кубичен метър в лева, която е равна на приходите на дружество за година разделено на разликата на входа на системата и общите загуби на ВиК дружеството, а това стимулира ВиК да имат по-големи загуби, допълни Личев. Към цялата схема се добавя и още един посредник ВиК холдинга, който от началото на своята работа е върнал само задължения на ВиК Щумен и задължения за такси за водовземане, дължими към Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Таксите за водовземане са  2 ст. на кубик и се прибавят в цената на водна услуга. Хората плащат, а не са лица по ДДС. Според него така от таксите за водовземане, които са около 50-56 млн. лева годишно се начислява и краде от ВиК дружествата ДДС от 11 млн. лева.

Държавната политика в сектора се осъществява от търговксите дружества. Абсурдът е още по-голям, защото държавната политика в сферата на водите е поверена на министъра на регионалното развитие, но Асоциацииите по ВиК нямат механизъм да влияят на качеството на услугата, защото има независим КЕВР или така собственикът държавата не може да прави каквото и да е, защото няма създаден законов механизъм и е с вързани ръце. Предложението за създаване на закон за ВиК, който предвиждаше създаване на нов воден регулатор така не видя бял свят, защото беше много спорен. Но според Личев цялостен закон за ВиК е крайно необходим, трябва да се даде възможност на ВиК да предлагат услуги на пазарен принцип и дотациите на държавата да бъдат компенсирани в цената на услугата, а не в нейното увеличаване.

През следващия програмен период на оперативна програма “Околна среда” средствата ще са насочени основно за затваряне на стари сметища, рекултивация на депа и изграждане на регионални ссистеми, но и за проекти, които доказано намаляват загубите във ВиК сектора, посочи той. ВиК дружествата няма да полчават безвъзмездно финансиране, а 30% от необходимите инвестиции. Сега ВиК Монтана иска увеличение на цената на водата, а дружеството досега е получило 74 млн. лева за безвъзмездни инвестиции във водопроводи. Според вас има ли основания за вдигане на цената, според мен би трябвало да е точно обратното, каза Асен Личев. Но само ако погледнете с колко пари само Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Оперативна програма “Околна среда” са финансирали ВиК дружествата, всички са получили приблизително такива средства за модернизация. Надявам се с министърът на регионалното развитие г-жа Виолета Комитова и двата министри-харвардски възпитаници Асен Василев и Кирил Петков да дадем началото на някаква нормалност.

Още по темата за нарушенията по Черноморието и причините за уволнение на шефа на РИОСВ-Бургас, може да видите ТУК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща